Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milenkovićev advokat ne zna

Beograd -- Advokat Dejana Milenkovića Bagzija kaže da nije razumeo svog klijenta da li će biti svedok-saradnik.

Advokat Nikola Gavrilović izjavio je da još nije kontaktirao svog klijenta povodom njegovih eventualnih zahteva da se sretne sa specijalnim tužiocem Jovanom Prijićem. Milenković je juče rekao da postoji mogućnost da sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal razgovara o dobijanju statusa svedoka-saradnika.

Novinar nedeljnika "Vreme" Dejan Anastasijević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne veruje da je Milenkovićev iskaz ključan za neposredan tok procesa za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali smatra da je važan za otkrivanje pozadine ubistva: "Bagzi bi mogao da ima mnogo više vrednosti za nešto što nije potpuno isto kao i sudski proces, a to je da se zaista slože sve kockice oko atentata na premijera Đinđića. Bagzi bi mogao da kaže neke stvari koje neće promeniti tok procesa, ali će konačno pomoći da se zaista shvati šta nam se to dogodilo 12. marta pre dve godine. Sa društveno-političkog stanovišta, Bagzi bi zaista mogao biti ključni čovek. Sa stanovišta samog sudskog procesa, on će ići sa njim ili bez njega, kao optuženog ili kao svedoka".

Ovakva najava Milenkovića čekala se od trenutka njegove predaje, a podsetimo, nedeljnik "Vreme" objavio je i transkript razgovora između Milenkovića i njegovog tadašnjeg advokata Biljane Kajganić. Tada mu je ona, navodno, u dogovoru sa ministrom policije Draganom Jočićem i načelnikom BIA Radetom Bulatovićem, nudila status zaštićenog svedoka ukoliko optuži Ljubišu Buhu Čumeta da je organizovao ubistvo radnika Državne bezbednosti Momira Gavrilovića.

Milenković sada optužuje Buhu da je vršio pritisak na njega. Dejan Anastasijević kaže da bi voleo da čuje od Milenkovića da li je taj transkript tačan ili ne: "Sa jedne strane, očito je na osnovu transkripta da je postojao pokušaj da se na Bagzija vrši pritisak, da optuži Čumeta. Sa druge strane, ako je Čume imao saznanja i verovao da ga pritiska jedna strana, možda je rešio da on pritisne sa svoje strane. To ne bi bilo ništa iznenađujuće i uklapa se u celu priču. Ja bih takođe vrlo voleo da čujem da Bagzi kaže da li je taj transkript, objavljen u Vremenu, tačan".

Specijalni tužilac posle razgovora sa Milenkovićem može da predloži status zaštićenog svedoka. Konačnu odluku o tome donosi sudsko veće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.