Izvor: B92, 24.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milenković o političkim ubistvima

Beograd -- Dejan Milenković kaže da je ubistvo premijera Srbije bilo prvo političko ubistvo koje je izvršio Zemunski klan.

Iako se, prema ranijim informacijama, očekivalo da bi Milenković mogao da da neke informacije o tome ko je ubio bivšeg radnika DB-a Momira Gavrilovića, on je danas pred sudskim većem rekao da ne zna ko je to učinio. On je ipak rekao da zna da to nije bio Ljubiša Buha, vođa Surčinskog klana, iako ga je Zemunski klan nagovarao da za to optuži Buhu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Milenković je rekao da je, na traženje Spasojevića, otišao u tužilaštvo da bi dao izjavu da zna da je bivšeg radnika Državne bezbednosti Momira Gavrilovića ubio lider surčinskog klana Ljubiša Buha Čume.

Prema Milenkovićevim rečima, u tužilaštvo je otišao sa Buhinom suprugom Ljiljanom Buhom. "Ja sam rekao Spasojeviću da se plašim jer šta ako me policija natera da idem na poligraf, a on je rekao da sedim u Šilerovoj i da čekam", izjavio je Milenković.

Rekao je da su "zemunci" hteli da ubiju tužioca Mioljuba Vitorovića, koji je u to vreme trebalo da optuži zemunski klan za otmicu Milorada Miškovića, vlasnika Delte. Oni su prvo hteli da potplate tužioca, ali on na to uopšte nije hteo da pristane, planirali su njegovo ubistvo.

"Spasojević je rekao da je Vitorović lud i da je budala što ide biciklom na posao. Još je rekao da će ga ubiti ukradenim kolima, da izgleda kao da ga je na biciklu udario auto, a ne klasično ubistvo", izjavio je Milenković, odgovarajući na pitanje tužioca Jovana Prijića.

Vitorović je vodio postupak hapšenja i izručenja članova Zemunskog klana iz Pariza zbog optužbe za otmicu Miškovića.

On je ponovio da je Zemunski klan hteo da ubije Čedomira Jovanovića i Gorana Svilanovića, da bi napravili haos u zemlji, ali i Vladimira Bebu Popovića, jer je bio blizak premijeru, kao i Dragoljuba Markovića, takođe bliskog prijatelja Zorana Đinđića.

Milenković kaže da mu je Spasojević rekao da je Čedomir Jovanović "opasan, treba ga ubiti", ali kako tvrdi, nije rekao zbog čega je Jovanović opasan.

Na pitanje zamenika specijalnog tužioca Jovana Prijića da li ubistvo Đinđića ime veze sa ubistvom četvorice istaknutih članova Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali 1999. godine, Milenković je odgovorio potvrdno, dodajući da je "razlog" i slučaj ubistva nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića. Ulemek je proglašen krivim u oba slučaja.

Milenković je rekao da je radeći za Spasojevića i Zemunski klan zaradio oko 300.000 evra. "Prema mojim saznanjima, Spasojević nije davao novac političarima", izjavio je Milenković.

Šta je sa sadašnjom vlašću?

Milenković je danas tvrdio da je pobunu Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001. organizovao Milorad Ulemek u saradnji sa vođom Zemunskog klana Dušanom Spasojevićem.

Prema navodima svedoka, Spasojević je rekao: "E, ovo nam treba" kada je na televiziji video da je tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica rekao da je to miran protest i da i "doktori protestuju u belim uniformama".

Na pitanje advokata porodice Đinđić Rajka Danilovića da li se u razgovorima sa njegovog advokaticom Biljanom Kajganić pominjao nekoga iz sadašnje vlasti, Milenković je rekao da u transkriptima razgovora sa njom nikako ne mogu da se pominju Vojislav Koštunica i Rade Bulatović, jer o njima nije ni razgovarao.

On je naveo da ga je advokatica Biljana Kajganić nagovarala da, pored zahteva da za ubistvo premijera optuži Čedomira Jovanovića i Vladimira Popovića, kaže da je Marko Kljajević, tada predsedavajući sudskog veća na suđenju za ubistvo premijera, imao direktne kontakte sa Zemunskim klanom.

On je naveo da ga je ona terala da joj kaže sve što zna o bivšem predsedniku Trgovinskog suda Goranu Kljajeviću, da bi, kako je rekao, mogla da drži u šaci njegovog brata Marka Kljajevića.

O pobuni JSO-a

Milenković je naveo da je Ulemek iskoristio pobunu JSO-a da bi postavio svoje ljude i ucenjivao vlast. Milenković je rekao da mu je Spasojević preneo da se o svemu treba dogovoriti sa Ulemekom, da ta pobuna "baš treba", kao i da je tvrdio da su neki ljudi u državi izmanipulisani.

Cilj je, kako je rekao Milenković, bio da se pokaže vlasti da sa njima "nema debate", kao i da iz zatvora budu pušteni svi ostali pripadnici zemunskog klana, pritvoreni zbog sumnje da su učestovali u otmici Miroslava Miškovića.

Svedok-saradnik je naveo da je Ulemek preneo pripadnicima zemunskog klana da se dan posle pobune na autoputu u Vladi Srbije dogovorio sa premijerom Đinđićem da budu smenjeni tadašnji načelnik Državne bezbednosti Goran Petrović i njegov zamenik Zoran Mijatović, a da Milorad Bracanović bude unapređen.

Milenković je rekao da je Spasojević zahtevao da i tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović bude smenjen, ali da je Legija rekao da je Mihajlović "dobar čovek" i da je krajem 2001. bio "na roštilju kod Mihajlovića u vikendici".

Milenković je rekao da je išao u Kulu u bazu JSO-a, gde je dobio otvoren koverat sa papirom na kome je pisalo: "Ako misliš da se ovo završi mirno, dođi u Kulu", sa potpisom "Bereta F92".

On je naveo da je taj koverat odneo Spasojoviću u Šilerovu ulicu i da je namera bila da se to preda premijeru Đinđiću, ali da ne zna da li je to i na koji način dostavljeno premijeru.

Milenković je rekao da mu je Spasojević preneo da je iz pritvora u kome se nalazio zbog sumnje da je učestovao u otmici Miškovića izašao "jer je napravio kombinaciju sa Čedomirom Jovanovićem, kome je obećao da će reći ko je zapravo oteo Miškovića".

Milenković je ponovio da je 2001. godine Jovanović tražio da bude ubijen Sredoje Šljukić, ali da nije rekao zbog čega to traži.

Prema navodima svedoka, Spasojević nije imao kontakte sa Šljukićem, a odlučio je da ga ubije jer mu je Ulemek rekao "da se Ljubiša Buha Čume čuje sa Šljukićem, Jovanom Guzijanom Cunerom i Dragoslavom Kosmajcem", kao i da je strahovao da se Šljukić ne udruži sa Buhom.

Hag i vradžbine

On je rekao da Zemunski klan nije imao podatke o tome ko je sve optužen pred Haškim sudom.

"Znam da je Dušan Spasojević govorio Zvezdanu Jovanoviću da Đinđić hoće da izruči Hagu srpske patriote i slično. Mi među sobom nismo razgovarali o Hagu u Šilerovoj, osim kada bi dolazio Zvezdan Jovanović", naveo je Bagzi odgovarajući na pitanje zamenika specijalnog tužioca Jovana Prijića.

Milenković je potvrdio da je Dušan Maričić Gumar dolazio u Šilerovu, u svojstvu komandanta JSO-a, i da su mu tamo "dovodili nekakve vračeve i pravili neke vradžbine", ali nije ulazio u detalje ove tvrdnje.

"Osim Gumara, u Šilerovu je dolazio i oficir za bezbednost JSO-a Veselin Lečić, koga sam lično video", naveo je Bagzi.

Od Cece tražen alibi

Milenković je rekao da je pokojni vođa zemunskog klana Dušan Spasojević dvadesetak dana pre ubistva premijera tražio alibi od pevačice Svetlane Ražnatović Cece.

"Išao sam s njim do restorana 'Sinđelić' i Spasojević mi je rekao da će zamoliti Cecili - tako je on zvao, da mu pomogne oko alibija ako se nešto desi u narednim danima. Znam da je razgovarao s njom, ali ne znam detalje jer sam bio u kolima", izjavio je Milenković.

On je danas rekao i da je Aleksandra Nikolić, supruga prvooptuženog Milorada Ulemeka, lideru zemunskog klana Dušanu Spasojeviću smesu za mešanje droge.

"Ja sam Legijinu ženu upoznao pre Legije. Spasojević je bio dobar s njom i meni je rekao da joj nađem neki dobar auto sa automatskim menjačem jer nije dobro znala da vozi. Radio sam sa autima i našao sam joj par komada, što je Spasojević platio", izjavio je Milenković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.