Izvor: B92, 28.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milenković o Zemunskom klanu

Beograd -- Dejan Milenković sutra pred sudom počinje svedočenje o delima koja se na teret stavljaju Zemunskom klanu.

Dejan Milenković, četvrti svedok-saradnik na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, sutra će se u sudnici Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu pojaviti u svojstvu saradnika u nastavku suđenja pripadnicima Zemunskog klana, kojima se na teret stavljaju mnoga ubistava i otmice.

Pošto je Milenković prvi svedok-saradnik koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je javno svedočio na suđenju za ubistvo premijera, i ovoga puta, ako Tužilaštvo ili svedok ne traže drugačije, svedočenje bi moglo biti otvoreno za javnost.

Milenkovićev advokat Ljubiša Radojičić kaže da Milenkovića nije video od 23. novembra, kada je svedočio. "Savetovaću mu da i u ovom predmetu svedoči javno, ali ne znam da li će on to prihvatiti. Prema rasporedu, Milenković bi trebalo da svedoči cele sledeće nedelje, za krivična dela koja se njemu stavljaju na teret, a biće saslušan u svojstvu svedoka u vezi s delima Zemunskog klana", kaže on.

Milenković je dobio status svedoka-saradnika zbog svojih posrednih ili neposrednih saznanja koja su izuzetno važna za optužnicu, pa se s pravom očekuje da on svojim svedočenjem pre svega potvrdi navode optužnice. Status je dobio na predlog specijalnog tužioca, a po odluci sudećeg veća Posebnog odeljenja, podseća portparolka Okružnog suda Maja Kovačević.

"Milenković u nastavku suđenja treba da se, kao svedok-saradnik, izjašnjava o svakoj tački. Tužilaštvo i sud veruju u istinistost njegovih svedočenja, on ima saznanja koja su izneta u optužnici", kaže ona.

Milenković je, potvrdivši sve navode optužnice na suđenju za ubistvo Đinđića, svedočio i o vezama političara sa Zemunskim klanom i krivičnim delima Zemunskog klana koja nisu u vezi sa ubistvom premijera, zbog čega je u decembru prošle godine, po nalogu Tužilaštva, formirano specijalno telo koje proverava njegove navode.

Dva meseca od formiranja tog tela javnosti nisu poznati nikakvi rezultati rada tog tela ni to kojim se sve optužbama ta komisija bavi. U Specijalnom tužilaštvu je rečeno samo to da su ispitivanja onog o čemu je Milenković javno svedočio službena tajna i da ne mogu ništa reći o tome.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.