Izvor: B92, 10.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milenković novi svedok-saradnik?

Beograd -- Specijalni tužilac predložio je krivičnom veću Posebnog odeljenja Okružnog suda da Dejan Milenković bude svedok-saradnik.

Tu informaciju potvrdila je za B92 sudija Maja Kovačević. To da li će Dejan Milenković, jedan od optuženih da je uključen u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i da je bio deo "Zemunskog klana", dobiti status svedoka-saradnika moglo bi biti poznato već u ponedeljak, kada bi trebalo da bude nastvljeno suđenje optuženima za atentat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na premijera.

Prema tumačenju Maje Kovačević, zakon ne predviđa u kom roku mora biti razmotren predlog specijalnog tužioca: "Po zakonu, status svedoka-saradnika zavisi od sadržine njegove izjave. On tom izjavom može da otkriva neke nove događaje, a može i da pomogne u dokazivanju nečega. Na veću je da proceni da li je značaj toga što on svojim svedočenjem otkriva veći od značaja kazne koji bi on trebalo da dobije za krivična dela za koja se utvrdi da ih je izvršio", kaže ona.

Iako zvanično nije saopšteno šta sadrži izjava Milenkovića kojom bi on trebalo da izdejstvuje zaštićenu poziciju, kako su prenele Večernje novosti, tokom sedmodnevnih razgovora sa specijalnim tužiocem on je, između ostalog, govorio o događajima koji su prethodili ubistvu Đinđića, atentatu, pogibiji Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u Meljaku, o skrivanju i hapšenju u Grčkoj. Prema istom izvoru, Milneković je potvrdio zvaničnu verziju da su Spasojević i Luković ubijeni prilikom oružanog otpora policiji i isključio mogućnost da su bivši šefovi "Zemunskog klana" bili uhapšeni na drugom mestu, a potom streljani u Meljaku.

List prenose i da je Milenković potvrdio autentičnost transkripta svog razgovora s tadašnjim braniocem Biljanom Kajganić o uslovima pod kojima može da dobije status svedoka-saradnika, a o čemu je pisao nedeljnik Vreme početkom septembra prošle godine.

Biljana Kajganić je demantovala istinitost transkripta objavljenog u nedeljniku Vreme. Ona je rekla da, ako je taj razgovor predmet interesovanja specijalnog tužioca, to ukazuje na to da su motivi tužioca vanpravni i da su u funkciji nekih drugih interesa i prikrivanja nekih drugih krivičnih dela čijim bi razotkrivanjem bio rasvetljen i način pribavljanja dokaza i težina tih dokaza. Ona je rekla i da je sada reč o odbrani specijalnog tužioca Jovana Prijića, sudije Marka Kljajevića, svedoka-saradnika Ljubiše Buhe i novinara Miloša Vasića preko leđa njenog bivšeg klijenta.

Miloš Vasić kaže da je zadovoljan Milenkovićevom potvrdom autentičnosti transkripta i da ne vidi od čega bi trebalo da se brane Kljajević i Prijić. "Da taj dokument o kome je reč, taj audio-snimak, prepis, nije korektan, ja pretpostavljam da bi gospođa Kajganić umesto da tužaka mene po sudovima tužila UBPOK ili BIA, koji su proizveli taj dokument", rekao je on.

Posle više od godinu dana potrage, Milenković je uhapšen u julu prošle godine u Grčkoj, a od februara ove godine je u pritvoru u Beogradu. Tereti se za 12 krivičnih dela, među kojima su pokušaj ubistva Đinđića na auto-putu Beograd-Zagreb kod hale "Limes" i nekoliko ubistava i otmica.

"Peti oktobar": Sprema se smena Prijića

Pokret "Peti oktobar" saopštava da ima informacije da će narednih dana biti smenjen specijalni tužilac za organizovani kriminal Jovan Prijić, zbog toga što je predložio da Milenković dobije status svedoka-saradnika. Jedan od lidera tog pokreta Vladan Batić rekao je Beti da je te informacije dobio iz vrha aktuelne vlasti.

U saopštenju "Petog oktobra" se dodaje da će Milenković demistifikovati najmanje tri slučaja, pokušaj ubistva Đinđića kod hale Limes u februaru 2003, njegovo ubistvo 12. marta 2003, ubistvo Momira Gavrilovića i način na koji su ubijene vođe "Zemunskog klana" Dušan Spasojević i Mile Luković, u martu 2003. "Milenkovićevo svedočenje značiće da neki ljudi ne samo da moraju da odu iz vlasti, već i da krivično odgovaraju", navodi se u saopštenju i dodaje da će to svedočenje pokazati spregu vrha vlasti i kriminalnih struktura.

Pokret "Peti oktobar" saopštio je i da je drugi razlog za smenjivanje Prijića njegova rešenost da se obračuna s finansijskom mafijom čiji su, kako se tvrdi, glavni šefovi u Vladi. "Treći razlog je način na koji se odvijaju postupci pred Specijalnim sudom, koji će očigledno miljenike vlasti poslati na dugogodišnju robiju", dodaje se u saopštenju.

"Peti oktobar" pozvao je sve stranke i nevladine organizacije da od vlasti zahtevaju da Prijić i u sledećem mandatu ostane na funkciji specijalnog tužioca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.