Izvor: B92, 27.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milenković nastavio svedočenje

Beograd -- Na današnjem suđenju za ubistvo premijera Đinđića, svedok-saradnik Dejan Milenković Bagzi odgovarao je na pitanja odbrane.

Odgovarajući na pitanja advokata, Milenković je izjavio da su nakon odluke da premijer bude ubijen snajperom svi učesnici u toj akciji krenuli da traže lokaciju, koju su i pronašli u subotu ili nedelju, 8. ili 9. marta. On je rekao da je, čim je lokacija pronađena, u Ulici admirala Geprata, Zvezdan Jovanović došao da pogleda mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa koga je kasnije premijer i ubijen.

On je dodao da im ključeve od kancelarije niko nije dao, već da su ih našli u vratima kancelarije.

Milenković je takođe rekao da pripadnici klana nikada nisu razgovarali o tome šta da urade sa puškom posle atentata. Prema njegovim rečima, Dušan Spasojević nije bio zadovoljan prvom puškom koju je Milenković doneo Zvezdanu Jovanoviću, jer koristi metak malog kalibra.

Prema ranijem iskazu Milenkovića, Spasojević mu je rekao da je pušku iz koje je ubijen premijer doneo Milorad Ulemek Legija iz Bujanovca. Milenković je izjavio i to da Milorad Ulemek Legija nije prisustvovao dogovorima o ubistvima.

Na pitanja Ulemekovog branioca Slobodana Milivojevića o dogovorima ko je sve trebalo da bude ubijen, Milenković je rekao da dogovorima za ubistvo Zorana Đinđića, Čedomira Jovanovića, Vladimira Popovića i Gorana Svilanovića Ulemek nije prisustvovao, ali da je od nekih pripadnika klana čuo da on neće ubistva Jovanovića, Popovića i Svilanovića, već samo Đinđića.

Milenković je naveo da je prema planu za ubistvo Čedomira Jovanovića trebalo da iz snajperske puške puca Mile Luković Kum i da u te planove Zvezdan Jovanović nije bio umešan.

Ko, šta, s kim

Milenković je danas rekao da je dva puta bio ispred kuće Vojislava Šešelja kada su na razgovor kod njega išli ubijeni vođa zemunskog klana Dušan Spasojević i novinar Gradiša Katić.

Milenković je dodao da su ti razgovori trajali po oko sat vremena, ali da Šešelj nije prihvatio predlog Spasojevića da ostane u Srbiji, nego je otišao u Haški tribunal.

On je takođe rekao da je Spasojević nagovarao Ljiljanu Buhu da otruje supruga Ljubišu, vođu suparničkog surčinskog klana.

Dodao je da se u Šilerovoj pričalo da je otrov doneo izvesni "doktor Risović", koga je Milenković prethodno optužio za saradnju i učešće u pojedinim zločinima zemunskog klana.

Milenković je rekao da je bomba na prostorije Demokratske stranke Srbije bačena kako bi se izazvao sukob sa Demokratskom strankom.

"Legija bi onda nekome is DSS-a rekao da su bombu bacili ljudi iz DS-a i on je tu gledao samo svoj interes", rekao je Milenković.

Popović tuži Milenkovićeve advokate

Advokati Vladimira Popovića, bivšeg šefa Biroa za komunikacije Vlade Srbije, najavili su danas da će zajedno sa Komitetom pravnika za ljudska prava Jukom podneti krivične prijave protiv advokata Slobodana Milivojevića i Bljane Kajganić, kao i NN lica.

Popović će advokate tužiti zato što su vršili pritisak na Dejana Milenkovića, tada jednog od optuženih za ubistvo Zorana Đinđića, da lažno optuži Popovića za umešanost u ubistvo premijera Đinđića.

Dejan Milenković je, svedočeći u četvrtak pred Specijalnim sudom, rekao da ga je Biljana Kajganić nagovarala da optuži Popovića i Čedomira Jovanovića za ubistvo Đinđića.

Kovačević-Vučo: Proveriti navode svedoka

Biljana Kovačević-Vučo, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom, koji prati od početka suđenje za ubistvo premijera, smatra da je svedok-saradnik Dejan Milenković, upoređujući sa ranijim navodima iz medija, dosta prećutao.

Ona je u emisiji Poligraf B92 rekla da se moraju proveriti svi navodi koje iznese svedok, na primer u slučaju advokata Biljane Kajganić, jer ukoliko je su tačni navodi da je ona pokušala da instruira svedoka koga da optuži, tužilaštvo mora da reaguje po službenoj dužnosti.

Ona navodi da se određeni ljudi, koji su bili hapšeni tokom akcije Sablja u njegovom svedočenju uopšte ne pominju, dok se sada pominju samo radikali i Nebojša Čović.

"Činjenica je da se svi oni koji su bili posredno ili neposredno povezivani sa kontaktima sa Zemunskim klanom, sada više ne pominju", kaže ona.

DS: Suđenje okončati što pre

Demokratska stranka insistira da se suđenje optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića okonča što pre, jer je interes Srbije i svih građana da se rasvetle sve okolnosti vezane za ovo ubistvo.

"Srpska radikalna stranka je dužna građanima Srbije da razjasni istinu o tome da li su lideri SRS i Vojislav Šešelj imali veze sa zemunskim kriminalnim klanom i bili upoznati sa planom za ubistvo srpskog premijera, a ne da zamagljuju istinu neosnovanim optužbama da su predsednik Srbije i premijer pripremali svedočenje svedoka saradnika", kaže se u saopštenju DS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.