Izvor: B92, 16.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milenković možda svedok-saradnik

Beograd -- Dejan Milenković najavio mogućnost da sa specijalnim tužiocem Jovanom Prijićem razgovara o dobijanju statusa svedoka-saradnika.

Milenković, koji je optužen u dva procesa - za učešće u atentatu na premijera Zorana Đinđića i za krivična dela organizovanog kriminala - negirao je krivicu po optužnici protiv "zemunskog klana". U kraćem uvodnom monologu, Milenković je kazao da mu je Ljubiša Buha, svedok-saradnik na oba suđenja, nudio kontakt sa Prijićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Milenković je rekao da se u Grčkoj predao kako bi izneo ono što zna i da bi se saznala istina. Odmah pošto se predao, kaže, njegovu suprugu je zvao zaštićeni svedok Ljubiša Buha Čume, ubeđujući je da ga nagovori da pristane "na ono što mu nudi". Prema njegovim rečima, Buha je rekao da se dogovorio sa tužiocem Prijićem i da mu je sve završio, a da ona treba da se javi Prijiću. Milenković dodaje da se i sam čuo sa Buhom dok je bio u zatvoru u Solunu i rekao mu "da nije u redu to što radi i da ne može umesto njega da odluči šta će on da radi": " Ja želim da iznesem istinu, ali kako specijalnom tužiocu da se obratim kada Čume daje telefon mojoj supruzi, tvrdeći da se on dogovorio s njim".

Na pitanje predsednika sudskog veća Marka Kljajevića da li želi kontakt sa Prijićem, podsećajući ga da je to moguće po zakonu, u cilju dobijanja statusa svedoka saradnika, Milenković je odgvorio: "Želim, ali hoću da se posavetujem sa svojim advokatom".

Milenkovićev advokat Nikola Gavrilović još nije stupio u kontakt sa svojim klijentom: "Nisam razumeo da će on biti svedok saradnik. Na pitanje predsednika veća da li želi da dođe u vezu sa specijalnim tužiocem, on je rekao da želi da dođe u vezu, ali da će se konsultovati sa svojim braniocem. Šta je pod tim podrazumevao - ne znam. Razgovaraćemo sutra". Ovaj potez Milenkovića čekao se još od trenutka njegove predaje.

Nedeljnik Vreme bio je objavio i transkript razgovora između Milenkovića i njegovog tadašnjeg advokata, Biljane Kajganić, u kome mu je ona navodno u dogovoru sa Jočićem i Bulatovićem, nudila status zaštićenog svedoka ukoliko optuži Ljubišu Buhu Čumeta da je organizovao ubistvo radnika državne bezbednosti Momira Gavrilovića.

Milenković sada optužuje Buhu da je vršio pritisak na njega. Novinar "Vremena", Dejan Anastasijević komentariše moguću ulogu Bagzija: "Bagzi bi mogao da ima mnogo više vrednosti za nešto što nije potpuno isto kao i sudski proces, a to je da se zaista slože sve kockice oko atentata na premijera Đinđića. Bagzi bi mogao da kaže neke stvari koje neće promeniti tok procesa, ali će konačno pomoći da se zaista shvati šta nam se to dogodilo 12. marta pre dve godine. Sa društveno-političkog stanovišta, Bagzi bi zaista mogao biti ključni čovek. Sa stanovišta samog sudskog procesa, on će ići sa njim ili bez njega, kao optuženoga ili kao svedoka".

Anastasijević ne veruje da je Bagzijev iskaz ključan za neposredan tok procesa ali da je važan za otkrivanje pozadine ubistva.

Sada je na potezu specijalni tužilac, koji nakon razgovora sa Milenkovićem, može da predloži status zaštićenog svedoka. Konačnu odluku o tome donosi sudsko veće.

Pre Milenkovića iskaz je dao bivši inspektor policije Slobodan Pažin, koji je na optužnici za krivična dela "zemunskog klana". Suđenje se nastavlja izjašnjavanjem optuženog Nenada Opačića.

Pripadnici kriminalne grupe "zemunski klan" terete se za 14 ubistava, četiri otmice i terorističke napade na firmu "Difens roud" i sedište Demokratske stranke Srbije. Dejan Milenković, koji je početkom februara izručen iz Grčke, se tereti za saučesništvo u šest ubistava. Na optužnici se, pored prvooptuženog Milorada Ulemeka, nalaze još 33 osobe, od kojih je 11 u bekstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.