Izvor: B92, 02.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milenković, ipak, stigao

Beograd -- Dejan Milenković-Bagzi, jedan od optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića, stigao je u Okružni zatvor u Beogradu.

Milenković je u Beograd stigao nakon šest meseci, koliko je trajao proces ekstradicije iz Grčke. Prema Zakonu, kako kažu u Specijalnom sudu, Milenković može da dobije petnaest dana za pripremu odbrane od trenutka kada mu se uruči poziv suda. U poslednje vreme, dolazak Milenkovića povezivao se sa smenom specijalnog tužioca Jovana Prijića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog mogućnosti da Bagziju bude dodeljen status svedoka-saradnika.

Dejan Milenković Bagzi u Beograd je stigao u pratnji službenika Nacionalnog biroa Interpola za Srbiju i Crnu Goru, i sproveden je u Okružni zatvor. Direktor Uprave za zavodske sankcije Dragoljub Lončarević rekao je da je Milenković sa lisicama na rukama prebačen u zatvorsku jedinicu u 14.30 časova.

Kako B92 saznaje, Milenković je smešten u deo zatvora koji se zove Hajat, a prema Krivičnom zakoniku, sa njim niko nema pravo da kontaktira bez odobrenja predsednika sudskog veća. Prema našim saznanjima, upravo zbog toga je prostor oko Milenkovićeve ćelije ozvučen i pokriven video nadzorom.

Milenković je uhapšen u Solunu, 16. jula, na osnovu zahteva SCG posredstvom Interpola, blizu zgrade Generalnog konzulata SCG u Solunu, posle više meseci skrivanja u Grčkoj. Vrhovni sud Grčke je 12. oktobra odbio Milenkovićevu žalbu na odluku drugostepenog Apelacionog suda u Solunu, od 23. avgusta, o njegovom izručenju SCG.

O čemu sve Milenković može da priča

Milenković je pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu u dva procesa optužen za 12 krivičnih dela. O njegovim delima u policiji su pričali Dušan Krsmanović i svedok-saradnik Miladin Suvajdžić, za koga se smatra da je kupio kamion kojim je pokušan atentat.

Milenković treba da odgovara za udruživanje radi neprijateljske delatnosti, ubistvo predstavnika organa vlasti i terorizam, a u vezi sa atentatom na premijera Srbije Zorana Đinđića kod "Beogradske arene" i u dvorištu Vlade Srbije. Milenković se tereti i za pokušaj ubistva šefa Đinđićevog obezbeđenja Milana Veruovića, za dizanje u vazduh mašina preduzeća "Difens roud" Ljubiše Buhe i za članstvo u "zemunskom klanu".

Prema optužnici, Milenković je od policajaca Tonija Gavrića i Branislava Bezarovića za novac prikupljao informacije o Đinđićevom kretanju, a tvrdi se i da je suizvršilac u ubistvima Nenada Batočanina, Željka Škrbe, Jovana Guzijana i Radeta Cvetića i za otmice Suvada Musića, Vuka Bajruševića i Milije Babovića.

Dejan Milenković do sada nije osuđivan i pre ubistva premijera protiv njega se nije vodio nijedan krivični postupak. Bio je evidentiran i kao član surčinskog kriminalnog klana, koji se početkom devedesetih bavio krađom automobila, a kasnije i trgovinom drogom.

Šta će biti u Specijalnom sudu

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević izjavila je za B92 da Dejan Milenković ne mora da se pojavi pred tim sudom, pre nego što pripremi odbranu: "Po Zakonu o krivičnom postupku, sud je obavezan da od dana uručenja poziva za glavni pretres pa do samog glavnog pretresa, optuženi ima vreme od 15 dana kako bi se mogao pripremiti za odbranu. To bi značilo, s obzirom da je nastavak suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića zakazano za 14. februar, da postoji mogućnost da se par dana to suđenje pomeri, a da li će se tako dogoditi ili ne, zavisi od odluke predsednika veća."

U poslednje vreme, dolazak Milenkovića povezivao se sa smenom specijalnog tužioca Jovana Prijića, a zbog mogućnosti da Milenkoviću bude dodeljen status svedoka-saradnika. Prema Zakonu, upravo specijalni tužilac to može i da ponudi Milenkoviću. Maja Kovačević, međutim, navodi i da pre takve inicijative postoji procedura koja mora da se ispoštuje: "Da bi uopšte mogao da dobije status svedoka saradnika on, u svakom slučaju, mora prvo biti saslušan kao okrivljeni. Dejan Milenković Bagzi je sve vreme u bekstvu i on nikada nije saslušan kao okrivljeni, u odnosu na njega istraga je rađena u njegovom odsustvu.

Ključno je pitanje: Ko će ponuditi status svedoka saradnika

Novinar nedeljnika "Vreme" Dejan Anastasijević, smatra da je upravo ključno pitanje- ko će Milenkoviću ponuditi status svedoka saradnika: "Postavlja se pitanje zašto je nekom toliko važno da usred najvažnijeg procesa u Srbiji u poslednjih ne znam koliko godina, menja specijalnog tužioca, a transkript razgovora ukazuje vrlo jako na to da vrlo moćni ljudi ovde u Beogradu, pre svega mislim na ministra Jočića i Radeta Bulatovića, ali ima tu i drugih igrača, imaju nameru već neko vreme da Bagzija iskoriste za neke svoje ciljeve i bojim se da priča o smenjvanju Jovana Prijića upravo ukazuje na to."

Anastasijević objašnjava za B92 i da posotoji nekoliko razloga zbog čega je važnost Milenkovićog iskaza velika: "Prvo o čuvenom saobraćajnom incidentu kod Limesa , jer je on vozio taj kamion, to je nepobitno utvrđeno. Drugo, odmah posle atentata po svemu sudeći, Dejan Milenković Bagzi je bio skoro do poslednjeg trenutka sa Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem Kumom. Između ostalog, to znamo, prvo zato što je, kada je policija krenula u to selo Meljak nesrećno, imala dojavu da su tamo tri osobe, a ne dve i treća kategorija o kojoj bi on mogao da govori je ovaj čuveni razgovor sa njegovom bivšom advokaticom Biljanom Kajganić."

Predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije Milorad Mirčić, ocenio je za B92 da je izručenje Dejana Milenković bitno, jer je on direktno bio povezan sa ubistvom Momira Gavrilovića: "Bagzi je čovek koji je ne samo svedok, nego je i učestvovao u tom događaju, tako da će njegovo svedočenje biti dragoceno, a taj slučaj ubistva Gavrilovića razotkriće neke druge stvari vezane ne samo za surčinski nego i za zemunski klan. To je prekretnica u čitavom toku sudjenja."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.