Miladin Kovačević na optuženičkoj klupi

Izvor: Blic, 13.Sep.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miladin Kovačević na optuženičkoj klupi

Beograd - Suđenje Miladinu Kovačeviću, optuženom za nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život američkom studentu Brajanu Štajnhaueru 2008. godine u Bostonu, trebalo bi da počne danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Početak suđenja je krajem juna odložen zbog izostanka drugooptuženog bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku Igora Miloševića, kao i nedolaska Kovačevićevog branioca Borivoja Borovića. Na optuženičkoj klupi, pored Kovačevića i Miloševića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biće i bivši konzul Slobodan Nenadović.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 2. marta optužnicu protiv Kovačevića zbog napada na Štajnhauera, koji je američki državljanin, 4. maja 2008. godine u okrugu Brum u SAD. Kovačeviću se na teret stavlja i da je izvršio krivično delo falsifikovanja isprave jer je 9. juna 2008. u Beogradu na Aerodromu „Nikola Tesla" neistinitu javnu ispravu, putni list, upotrebio kao pravu i pokazao je na uvid pripadnicima pogranične policije MUP-a Srbije prilikom pasoške kontrole.

Milošević i Nenadović optuženi su zbog sumnje da su 8. juna 2008. godine u prostorijama Generalnog konzulata Srbije u Njujorku prekoračenjem granica službenih ovlašćenja pribavili korist Kovačeviću i omogućili mu da napusti teritoriju SAD.

Na taj način pomogli su mu da izbegne vođenje krivičnog postupka pred pravosudnim ogranima SAD po optužnici koja ga je teretila za nanošenje teških telesnih povreda američkom državljaninu.

Kovačević se tereti da ih je s umišljajem na to podstrekao, pa je optužen i za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja.

Američki državni tužilac formalno je ustupio „predmet Kovačević" srpskom pravosuđu početkom aprila prošle godine, posle dogovora sa Vladom Srbije, koja je porodici Štajnhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova lečenja njihovog sina.

Po Krivičnom zakonu Srbije, za teške telesne povrede predviđena kazna je od jedne do osam godina zatvora, za falsifikovanje dokumenata od jedne do pet godina i za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja od šest meseci do pet godina zatvora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.