Izvor: Blic, 14.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Ponudiću ostavku Đinđiću

Mihajlović: Ponudiću ostavku Đinđiću

KULA, BEOGRAD - Odlučio sam da posle ovih razgovora, imajući u vidu da je komanda JSO ostala pri svojim zahtevima, obavestim premijera Đinđića da ću mu staviti na raspolaganje funkciju ministra unutrašnjih poslova, pošto mi je on nju i dao. To ću uraditi čim stignem u Beograd - saopštio je juče posle skoro petočasovnih razgovora sa komandom JSO potpredsednik Republičke vlade i ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na konferenciji za novinare koja je održana u Centru za obuku JSO 'Radivoje Kostić' kod Kule.

- Jedinica za specijalne operacije RDB je ispunila svoj zahtev i od ovog trenutka nastavlja sa redovnim aktivnostima - poručio je jedan od pripadnika JSO koji nije imao uobičajenu pločicu na kojoj piše prezime, ali nije želeo ni da precizira koje su dalje aktivnosti 'crvenih beretki'. Kasnije je JSO pismeno obavestila medije da je ova jedinica 'ispunila svoje zahteve i da ovog trenutka počinje sa svojim redovnim aktivnostima'.

Ministar Dušan Mihajlović je, obrazlažući svoj stav povodom zahteva JSO, rekao da je došao u Centar za obuku dobre volje i čista srca da bi sa komandom ove jedinice sagledao i rešio nastali problem koji je zapretio da dovede u pitanje sve demokratske reforme Vlade, koje je on član.

- U razgovoru sam se uverio da je uzrok protesta ove jedinice jedan broj profesionalnih nesporazuma, posebno oko slučaja braće Banović. Iako nisam lično odgovoran za te propuste, nije bilo spremnosti da se prihvati moj predlog da se odgovornost za propuste utvrdi jednom nezavisnom istragom koju bismo zajedno sproveli - istakao je Mihajlović. Kako je saopštio ministar, predstavnici JSO su ostali pri svojim zahtevima da se obustave hapšenja optuženih pred Haškim tribunalom za ratne zločine, da se usvoji zakon o saradnji s tim sudom i da Mihajlović bude smenjen.

On je dodao da kao odgovoran čovek, u želji da se okonča 'ova oružana pobuna koja nas sve uznemirava' i da se građanima Srbije vrati bezbednost, uz jasno obećanje komande JSO da je to miran protest u kojem neće biti upotrebljena sila, odlučio da stavi na raspolaganje funkciju ministra policije.

Na kraju svog obraćanja novinarima Mihajlović je poručio: 'Neka Bog čuva ove momke. Njima želim sve najbolje, a svoju ličnu borbu i želju za Srbijom na Zapadu nastaviću kao član Vlade i predsednik Nove demokratije'. Posle saopštenja Mihajlović nije želeo da odgovara na druga novinarska pitanja, već je sa svojom pratnjom nešto posle 15 sati napustio Centar za obuku JSO. Novinari juče nisu bili u prilici da saznaju ko je uz ministra Mihajlovića učestvovao u razgovorima, niti ko je predstavljao JSO.

Posle razgovora jedan pripadnik JSO rekao je novinarima da je ta jedinica 'ispunila svoje zahteve'. Na direktno pitanje da li je protest završen, on nije, međutim, isključio mogućnost da protest bude nastavljen: 'Ako Mihajlović ne podnese ostavku, onda stavite tri tačke'.

Inače, iako su pripadnici 'crvenih beretki' ranije najavili svoju konferenciju u 12 sati, novinari su juče morali da čekaju u automobilima ispred ulaza u Centar za obuku. Ispred ulaza su bila dva borbena vozila i osmorica 'crvenih beretki' pod punom ratnom opremom, sa 'heklerima', automatskim puškama, maskama i pancirima. Novinarima je dozvoljen ulaz u Centar tek oko 14 sati.

Atmosfera među 'crvenim beretkama' bila je mirna i nije bilo nikakvih znakova 'vanredne situacije' u Centru. Za razliku od prekjuče, kada su pripadnici JSO razgovarali sa novinarima i građanima u Novom Beogradu, juče nije bilo prisnih razgovora. Pripadnici JSO započeli su protest 9. novembra posle hapšenja braće Banović u Obrenovcu i njihovog izručenja Haškom tribunalu, a prekjuče su punih devet sati delimično blokirali deo autoputa kroz Beograd. A. A. - M. T.

Žarko Korać: Mihajlović zaslužuje podršku Vlade

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać u izjavi za B92 kaže da je Mihajlović tokom razgovora u Kuli predlagao razumna rešenja, ali da jedan broj specijalaca nije prihvatio takav način razgovora. 'Mihajlović je stavio na raspolaganje svoj mandat Vladi, a ja sam prilično siguran da će, govorim u svoje ime, taj mandat njemu biti vraćen. Koliko znam, a to je i apsolutno raspoloženje u Vladi, ne vidim ni jedan jedini razlog da Mihajlović da ostavku. Naprotiv, mi mislimo da on zaslužuje podršku, jer, da vas podsetim, na onoj vanrednoj sednici Vlade u nedelju je MUP dobio apsolutnu podršku Vlade. Praktično, Vlada će još jednom osnažiti svoju podršku MUP za način kako obavlja svoje zadatke u skladu sa odlukom Vlade 28. juna ove godine' rekao je Korać. Politički analitičar Ljubodrag Stojadinović ocenio je za B92 da je 'ostavka, koju je Mihajlović ponudio, opasan politički presedan koji bi mogao Srbiju da dovede u militaran haos iz koga je teško izaći'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.