Mesarović: VSS poštuje Ustav i zakone

Izvor: Politika, 07.Dec.2010, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesarović: VSS poštuje Ustav i zakone

BEOGRAD – Predsednica Visokog saveta sudstva (VSS) Nata Mesarović izjavila je danas da to telo poštuje Ustav, zakone i sve odluke Ustavnog suda kada je u pitanju opšti izbor sudija koji je sproveden krajem prošle godine.

"Visoki savet sudstva nije započeo, niti doneo bilo kakvu odluku u vezi opšteg izbora dok nije sačekao odluku Ustavnog suda iz 2009. Poštovao je Ustav, zakone, odluke Ustavnog suda, bez obzira da li se sa njima slagao Ili ne, što znači da V S S poštuje sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << institucije sistema", rekla je Mesarovićeva, odgovrajući na poslaničko pitanje lidera LDP-a Čedomira Jovanovića.

Ona je ukazala da je opšti izbor sudija, koji ne obavezuje V S S da neizabranim sudijama daje obrazloženje, u skladu sa Ustavom, kao i da je to svojevremeno potvrdila i Venecijanska komisija.

"Obrazloženje je bilo jedinstveno za sve neizabrane sudije, ali je Ustavni sud naknadno zauzeo stav da oni imaju pravo na obrazloženje", podsetila je Mesarovićeva i naglasila da Savet tu odluku poštuje.

Mesarovićeva je ukazala da je razlog za opšti izbor sudija bila dugogodišnja neefikasnost sudstva i podsetila da je V S S telo koje je Ustavom predviđeno da odlučuje o izboru i razrešenju sudija, ali da danas mnogi u Srbiji žele da odlučuju ko će biti sudija, a ko ne.

Tanjug

objavljeno: 07/12/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.