Merčepu pet i po godina zatvora zbog ratnog zločina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2016, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merčepu pet i po godina zatvora zbog ratnog zločina

Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep osuđen je danas na sudu u Zagrebu na pet i po godina zatvora zbog ratnog zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991.

Predsednik sudskog veća Županijskom suda u Zagrebu Zdravko Majerović rekao je obrazlažući presudu da je utvrđeno da je Merčep kriv, jer kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a nije sprečio pripadnike te jedinice da čine zločine, već im >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dao prećutno odobrenje i za vreme dok nije bio na terenu.

Optužnica je teretila Merčepa da kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, poznate kao "merčepovci" i smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio pripadnike svoje jedinice da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti. Na taj način su ubijene najmanje 43 osobe među kojima i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i nestanak još tri osobe. Šest osoba je preživelo mučenje.

Državno tužilaštvo za Merčepa traži "primerenu kaznu" imajući u vidu težinu i posledice zločina za koja ga terete, a njegova odbrana tvrdi da ga treba osloboditi jer zločin nije dokazan.

Iako nema dokaza da je Merčep bio formalni zapovednik jedinice MUP-a čiji su pripadnici nezakonito hapsili, pljačkali, zlostavljali i ubijali civile sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja, tužilaštvo smatra da je dokazano da je bio faktički zapovednik i neosporni autoritet.

Optužnica protiv Merčepa koji se najpre teretio za komandovanje izmenjena je u julu prošle godine, nakon više od tri i po godine suđenja. Sada se očekuje presuda zbog optužbi da nije sprečio u zločinima pripadnike jedinice nad kojom je imao komandu.

Pripadnici te jedinice, tvrdi tužilaštvo, nisu bili upoznati sa obavezama koje proizlaze iz normi međunarodnog i humanitarnog ratnog prava, čime im je Merčep "dao prećutno odobrenje za takvo postupanje i za vreme dok nije bio na terenu".

Tužilaštvo Merčepa tereti da je znao za nezakonita postupanja jedinice poznate kao "merčepovci" koja je tokom rata bila smeštena u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu.

"Merčepovci" su navodno na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživelo mučenja i zlostavljanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Savo Štrbac: Kazna izrečena Marčepu nije iznenađujuća

Izvor: Blic, 12.Maj.2016

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da ga kazna od pet i po godina izrečena ratnom pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Marčepu za ratne zločine nad Srbima nije iznenadila...Štrbac smatra da je praksa hrvatskih sudova da Hrvatima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.