Medijska blamaža: Sto dana opozicije

Izvor: BKTV News, 27.Avg.2012, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska blamaža: Sto dana opozicije

Pored otvaranja „Pandorine kutije“ koja je prepuna afera obojenih višemilionskim iznosima koje su stvorili učesnici ili saučesnici bivše vlasti, u domaćoj javnosti se svesno stvara jedan medijski kontrapunkt, a to je besomučno praćenje privatnih i poluprivatnih aktivnosti funkcionera bivše vlasti. U citatima bivših ministara, gradonačelnika, državnih sekretara i drugih likova pronalazimo bespotrebnu jadikovku nad sudbinom „žutih“. U ovoj još uvek dozvoljenoj raboti aktuelni urednici >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << velikih medijskih sistema, poput, Javnog servisa „RTS“ idu toliko daleko da je 20. avgusta u emisiji „Oko 11“ analizirana tema „sto dana opozicije“.
Praksa je u demokratskim državama da nakon izbornih promena mediji akcentuju sto dana nove vlasti, ali da se u tom kontekstu medijska pažnja usredsređuje na aktivnosti opozicionih partija koje su svojim delovanjem nanele još uvek neizmerenu štetu državi i narodu predstavlja za istoriju žurnalistike vredan presedan.
Pokušavajući da odkonetne ovaj fenomen prisutan u srpskim medijima nedeljnik „Pečat“ se, između ostalih, obratio i višem naučnom saradniku Instituta za međunarodnu politiku Draganu Petroviću: „DS je medijima očigledno stranka mezimica, pokrovitelj i šta sve ne. Potpuno je jasno vidljiv taj paternistički odnos, ta briga, pa i više od brige, to je pažnja, nega i ljubav koju mediji ispoljavaju prema Demokratskoj stranki. Pri tom, veoma je indikativno da u ranijim primerima raskola u drugim strankama, nismo mogli da primetimo takav medijski pristup tematici“… „Tada smo u medijima mogli da primetimo neku vrstu oštre ljubopitljivosti, čak i zluradosti. Sa DS-om, međutim, te zluradosti nema ni u tragovima. I meni je to sasvim razumljivo, zato što je tim medijima DS očigledno služila kao institucionalna zaštita i pokrivalica u mnogo čemu. Nimalo me ne čudi tolika blagonaklonost medija prema DS“.
Tokom boravka u poznatom nemačkom insitutu davnih šezdesetih godina prošlog veka jedan naš naučnik u naivnoj radoznalosti upitao je direktora te institucije da li dolazi do velikih gibanja nakon promene vlasti. Tada je dobio lakonski odgovor da svaka vlast obavezno menja menadžment državnih institucija dovodeći svoje ljude, dok stručni kadar predstavlja temelj radnih aktivnosti i on se gledajući uopšteno nikada ne menja. Ovo bi mogao da bude adekvatan odgovor i za situaciju koju danas imamo u većini srpskih medija. Jedina nevolja je u tome što su mnogobrojni mediji već pretrpili nakaradu privatizaciju i u tom procesu dobili menadžment koji ćemo lako pronaći u gore pomenutoj „Pandorinoj kutiji“.
Predrag Prokopljević
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.