Medel pomaže u reizboru tužilaca

Izvor: Politika, 11.Jul.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medel pomaže u reizboru tužilaca

Činjenica da će predstavnici ovog evropskog udruženja ocenjivati rezultate novog konkursa je nemerljiva pomoć da postupak izbora i odluke Državnog veća tužilaca budu na objektivan način ocenjeni, tvrdi Goran Ilić, predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratiju (Medel)pomoći će srpskim tužiocima u rešavanju problema nastalih posle opšteg izbora tužilaca. Takva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pomoć je, kada je reč o javnom tužilaštvu, već dogovorena, otkriva za „Politiku” Goran Ilić, predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

– U zajedničkoj izjavi, koju sam potpisao s predsednicom Državnog veća tužilaca Zagorkom Dolovac, stoji da će javnu i konačnu ocenu transparentnosti i objektivnosti izbora zamenika javnih tužilaca, koji će biti obavljen tokom ovog meseca, dati Državno veće tužilaca, Udruženje tužilaca Srbije i predstavnici Medela. Činjenica da će predstavnici Medela ocenjivati rezultate novog konkursa je nemerljiva pomoć da postupak izbora i odluke Državnog veća tužilaca budu na objektivan način ocenjeni – kaže Ilić.

Medel, u čije je članstvo Udruženje tužilaca i zamenika tužilaca Srbije primljeno pre desetak dana, zatražio je od srpskih vlasti da sprovedu postupak potpune revizije reizbora nereizabranih sudija i tužilaca. Na pitanje hoće li predstavnici vlasti poštovati ovakav zahtev ovog udruženja, Ilić odgovara da to nije pitanje za njega, već za „vlast”.

Takođe, Medel je predočio i da će pojačati svoje aktivnosti i obavestiti o svojoj zabrinutosti i razvoju događaja međunarodne institucije, uključujući i specijalnog izvestioca UN.

Pitamo da li su neke međunarodne institucije već obaveštene.

– Tačno je da je jedan od zaključaka da se o svim bitnim činjenicama obavesti i specijalni izvestilac UN za ljudska prava. Administrativni odbor Medela je zaključio i da bi trebalo pojačati aktivnosti pred međunarodnim institucijama da bi se zaštitio status neizabranih sudija i tužilaca do okončanja postupka pred Ustavnim sudom. Istine radi, Administrativni odbor prilikom usvajanja svog zaključaka nije mogao da zna da će Vlada Srbije doneti odluku po kojoj će sudije, javni tužioci i zamenici javnih tužilaca dobijati materijalnu nadoknadu do odluke Ustavnog suda po njihovim žalbama. Odluku vlade, inače, tumačim kao ozbiljan nagoveštaj spremnosti da se zaštiti status neizabranih sudija i tužilaca – objašnjava Ilić.

Na pitanje da li smatra da primedbe Medela mogu da uspore ulazak Srbije u Evropsku uniju, Ilić je kategoričan:

– Ne! Medel je međunarodno strukovno udruženje koje ne odlučuje o prijemu Srbije u EU, niti ima bilo kakvu formalnu ulogu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Ljudi iz ovog udruženja imaju visoko mišljenje o Srbiji i o organizacijama sudija i tužilaca iz Srbije. Mislim da bi bila greška aktivnosti Medela dovoditi u vezu s pravljenjem nekakve „štete” Srbiji. Ova organizacija je na stanovištu, uostalom kao i zvaničnici EU, međunarodne organizacije tužilaca i sudija, Društvo sudija i Udruženje tužilaca Srbije, da su opšti izbor iz decembra 2009. godine pratili ozbiljni nedostaci. To je ono od čega polazi ova organizacija, a njeno delovanje je posvećeno rešavanju nastalih problema. I to je sve.

Ilić kaže da je prijem u članstvo Medela neka vrsta međunarodne potvrde da Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije doprinosi vrednostima slobode, demokratije, vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa. Ipak, napominje on, „ne bi bilo fer da se zasluga za prijem u članstvo Medela pripiše samo ljudima koji sada rukovode Udruženjem tužilaca Srbije”. Za članstvo u ovo udruženje, navodi naš sagovornik, jednako su zaslužili i oni koji nisu više u udruženju i kojima je aktivizam u Udruženju tužilaca bio „smrtni skok” u tužilačkoj karijeri.

– Potpredsednik Medela tužilac iz Portugala Antonio Kluni, obrazlažući osnovanost našeg zahteva za prijem u članstvo, rekao je da se lično uverio da je Udruženje tužilaca nakon reizbora obavljenog 2009. delovalo na najbolji mogući način. Udruženje se, po njegovim rečima, najpre angažovalo na prepoznavanju nastalih problema i javno saopštavalo stavove o tome, da bi zatim predlagalo modele za rešenje problema nastalih opštim izborom i sa Državnim većem tužilaca tragalo za načinima za ublažavanje negativnih posledica – navodi Ilić.

----------------------------------------------

Borba za tužioce

Od svih izabranih sudija i tužilaca, Vi ste verovatno najuporniji u podršci neizabranim kolegama?

Možda se u javnosti stiče takav utisak. Međutim, znam da sa ogromnim brojem „izabranih” javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca i sudija delim uverenje da je decembarski, opšti izbor imao ozbiljne nedostatke i da bi to pošteno trebalo priznati i pošteno popraviti. Osim toga, podrška neizabranim kolegama ne znači da su svi tužioci i zamenici tužilaca koji nisu izabrani dobro radili svoj posao i da je svima mesto u tužilaštvu. To je valjda jasno, kaže Ilić.

Miroslava Derikonjić

objavljeno: 12/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.