Markovićeva: Smešne optužbe

Izvor: B92, 12.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Markovićeva: Smešne optužbe

Beograd -- Mirjana Marković, supruga pokojnog predsednika SRJ Slobodana Miloševića, negira da je učestvovala u švercu cigareta.

Markovićeva je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekla i da se neće odazvati pozivu suda u Srbiji: "To je smešno, života mi moga. To kao da su mi rekli, 'jao, Mira prošle nedelje bila na Saturnu na vikendu; e, kako je tamo'. I sad, 'ajde, vi ispričajte. Pa, ne mogu da vam ispričam kad nisam bila, nisam švercovala cigarete. Nije tačno i gotovo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali stvarno mislim, to je baš ispod svakog nivoa."

Na pitanje da li će uskoro dolaziti u Srbiju, ona je odgovorila: "Gde da dođem, tu gde me čekaju sa tim švercom?"

RFE: Da li biste se odazvali na poziv suda?

MM: Pa, ne bih se odazvala, zašto bih se ja odazivala, kakve cigarete, kakav šverc, pa to je sramno, to je nečasno.

RFE: Gde se trenutno nalazite, jeste li u Rusiji?

MM: Nisam, ne, nikom ne dajem izveštaje o tome gde se nalazim.

B92 istražuje i zašto Tužilaštvo tek sedam godina nakon pada Slobodana Miloševića najavljuje istragu oko nedozvoljene trgovine koju su obavljali članovi njegove porodice.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za B92 da su Mira Marković i Marko Milošević, supruga i sin bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, sada postali predmet interesovanja tužilaštva iz nekoliko razloga, a prvi je taj što je teško prikupiti dokaze kojima bi država mogla da dobije taj proces.

"Međutim, drugi razlog je mnogo važniji, a to je da Vlada Srbije sada ima jasnu većinu za takav proces i za istrage o tim stvarima. Do sada je koalicija sa Socijalističkom partijom Srbije onemogućavala takve procese", kaže Radovanović.

"Novi raspored političkih snaga u Srbiji i novi tip saradnje s Rusijom mogli bi doneti pomak u smislu izručenja Mire Marković. Rusija do sada nije imala sluha za poternice kojima se traže ljudi iz Srbije, ali sada Srbija i Rusija dobro sarađuju, Rusiji je obećan neki prioritet u privatizaciji javnih preduzeća, pa se može očekivati da će to dati rezultate", kaže Radovanović.

"Zamrzavanje imovine je jak institut u borbi protiv organizovanog kriminala, ali je sporan i u teoriji i u praksi. Ipak, nema drugog načina. Biće, međutim, veoma teško ući u trag toj imovini, ne samo Mire Marković, već i drugih, jer je to trebalo raditi odmah posle 2000, sada je to skoro nemoguće uraditi", kaže on.

Gostujući u Kažiprstu Radija B92, novinar lista "Dnevnik" Milan Ćulibrk je rekao da je ranije postojala pravna država, priča sa švercom cigareta bi odavno bila završena, kao i da on misli da je ranija vlast sve to tolerisala.

"Sećam se da je svojevremeno ministarstvo finansija podnelo 40-ak krivičnih prijava, što protiv bivših ministara, što protiv njihovih zamenika i pomoćnika za zloupotrebe budžeta. Ne sećam se da je i jedna krivična prijava do sada procesuirana, ne sećam se da su povedeni krivični postupci, da su podnete krivične prijave, što je osnovni uslov da se tim ljudima zamrznu pare na računima u inostranstvu, to nikada nije urađeno", kaže Ćulibrk.

"Te pare su u međuvremenu potrošene, prebačene na druge račune, izgubio im se trag i zašto bih sada nešto drugo očekivao. Verovaću u to kada dočekam pravosnažnu presudu", kaže on.

Podsetimo, juče je specijalno tužilaštvo potvrdilo da će pokrenuti istragu protiv Mire Marković i Marka Miloševića zbog sumnje da su organizatori kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta. Pošto su nedostupni vlastima, specijalni tužilac je rekao da će za udovicom i sinom Slobodana Miloševića raspisati međunarodnu poternicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.