Marković, Radonjić i Romić negiraju ubistvo Ćuruvije

Izvor: Politika, 01.Jun.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković, Radonjić i Romić negiraju ubistvo Ćuruvije

Tužilaštvo tvrdi da je vlasnik i urednik listova „Dnevni telegraf” i „Evropljanin” ubijen jer je kritikom vlasti uticao na javno mnjenje i rušio političku stabilnost

„Siguran sam da ovakvom optužnicom nećemo doći do istine. Optužnica je zasnovana na pretpostavkama i insinuacijama, a to je daleko od dokaza”, rekao je bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković, juče u Specijalnom sudu, u odbrani od optužbe da je organizovao ubistvo Slavka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Glavni i odgovorni urednik lista „Dnevni telegraf” i nedeljnika „Evropljanin” ubijen je, prema rečima zamenika specijalnog tužioca Milenka Mandića, zato što je kritikom nosilaca vlasti „uticao na javno mnjenje” i putem medija „rušio političku stabilnost”.

– Imali smo mnogo većih briga nego da vodimo računa o tome da li će neko u novinama da napiše nešto protiv režima ili protiv Slobodana Miloševića – rekao je prvooptuženi Radomir Marković.

Prizor ispred suda uoči početka suđenja (Foto Tanjug)

Optužnica ga tereti da je na čelo beogradskog Centra RDB postavio drugooptuženog Milana Radonjića, koji je zatim za ubistvo Slavka Ćuruvije agnažovao optužene Ratka Romića i Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu.

Radonjić i Kurak juče su kratko izjavili da razumeju optužnicu ali da nisu izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret.

– Vidim da Evropska unija upozorava Srbiju da će njen put ka evropskim integracijama biti usporen ako se ne reši ubistvo Slavka Ćuruvije. Ako će to nešto pomoći Srbiji, meni nije problem da priznam ovo krivično delo, jer sam već osuđen na 40 godina zatvora, ali to ne bi bila istina. Ova optužnica je napisana da bi se dala istorijska ocena jednoj vlasti i da bi se ta vlast okrivila za sve što se loše događalo u Srbiji. Međutim, mi pre svega dugujemo istinu porodici Slavka Ćuruvije – rekao je Marković juče u svojoj odbrani.

U sudnici je na početku otvaranja glavnog pretresa bila kćerka Slavka Ćuruvije – Jelena Ćuruvija, ali je posle čitanja optužnice, sudija Snežana Jovanović zamolila da izađe zbog toga što će biti saslušana u svojstvu svedoka.

Veran Matić (Foto Fonet)

Direktor B92 Veran Matić odlučio je da ostane u sudnici, a to znači da ne želi da svedoči u ovom postupku.

– Jedini neposredni svedok, Branka Prpa, je decidno rekla da lice koje je pucalo na Ćuruviju ne odgovara opisu Miroslava Kuraka, koji je optužen kao neposredni ubica – rekao je Marković.

On smatra da ne postoji nijedan dokaz da je, kako se to navodi u optužnici, postavio optuženog Milana Radonjića za šefa beogradskog centra DB, da bi realizovao plan ubistva. Takođe je negirao da je prethodno naložio komandantu JSO Miloradu Ulemeku Legiji da njegova jedinica izvrši to ubistvo.

Marković je detaljno negirao navode optužnice, objašnjavajući funkcionisanje službe i tvrdeći da se nikada nije održao sastanak između njega, Ulemeka i komandanta Franka Simatovića, kako se to navodi u optužnici. Takođe je rekao da nikada iz zatvora Ulemeku nije naručio ubistvo Kuraka, kako se to takođe pominje u optužnici.

Marković u zatvoru „Zabela” kod Požarevca izdržava kaznu od 40 godina zbog zločina na Ibarskoj magistrali, ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića. Prethodno, optužbe su u kratkom izjašnjenju o krivici negirali i optuženi Milan Radonjić i Ratko Romić, dok je Kurak u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Suđenje vodi sudija Snežana Jovanović, a članovi veća su Vladimir Mesarović i Dragan Milošević.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu nevenčanu suprugu Branku Prpu u glavu koja je bila u tom trenutku sa njim.

Policija ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu (Foto Fonet)

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Jelena Ćuruvija: Posle 2000. izgubili nadu

Izvor: B92, 01.Jun.2015

Suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Resora Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije počelo je u Specijalnom sudu...Naviknuta na presporu pravdu, jer do sada nijedno ubistvo novinara u Srbiji nije razjašnjeno, za pitanje koje srpska javnost ponavlja 16 godina, konačno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.