Izvor: Blic, 15.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko nudio pet miliona maraka za ubistvo Đinđića

Marko nudio pet miliona maraka za ubistvo Đinđića

Svedok saradnik Zoran Vukojević zvani Vuk, bivši šef obezbeđenja Dušana Spasojevića, izjavio je, prema nezvaničnim informacijama, da su pripadnici zemunskog klana posle 5. oktobra 2000. godine čuvali premijera Zorana Đinđića od ubistva koje je tada navodno naručio Marko Milošević, sin Slobodana Miloševića. Vukojević je dva dana svedočio u Specijalnom sudu na suđenju za ubistvo premijera Đinđića, koje je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po njegovom zahtevu, bilo zatvoreno za javnost.

Prema nezvaničnim saznanjima 'Blica', Vukojević je, između ostalog, rekao da je Marko Milošević odmah posle promene vlasti u Srbiji ponudio pet miliona dolara onome ko ubije Đinđića. Ta informacija je, prema Vukojeviću, stigla do Spasojevića i Milorada Lukovića Legije, tadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, pa je Legija zatražio da pripadnici zemunskog klana 'pojačaju' Đinđićevo obezbeđenje. Vukojević je, prema nezvaničnim informacijama, kazao da su on i Dušan Krsmanović, koji je optužen za ubistvo premijera, petnaestak dana bili u obezbeđenju Đinđića i da su tom prilikom nosili automatsko naoružanje.

Inače, Vukojević je u potpunosti ponovio svoj iskaz iz istrage u kome je detaljno opisao uloge svih pripadnika zemunskog klana i njihove veze sa nekim političarima, policajcima i predstavnicima Vojne obaveštajne službe. Tokom jučerašnjeg dana njega su ispitivali branioci optuženih, a na kraju je suočen sa Branislavom Bezarevićem, bivšim pripadnikom Bezbednosno-informativne agencije i obezbeđenja premijera Đinđića. Bezarević se tereti da je 'zemuncima' dostavljao informacije o lokaciji Ljubiše Buhe Čumeta, vođe surčinskog klana koga su Spasojević i Legija nameravali da ubiju. Prema nezvaničnim informacijama, Vukojević je izjavio da su pripadnici zemunskog klana, tokom potrage za Buhom, uvek kasnili jedan dan. Oni su navodno sledili informacije koje su dobijali iz Državne bezbednosti, ali je kriminalistička policija čuvala potencijalnog svedoka protiv Spasojevića i sklanjala Buhu najmanje jedan dan pre nego što bi 'zemunci' pronašli njihovo skrovište. Bezarević se brani ćutanjem, a na početku suđenja je govorio samo o torturi koju je navodno pretrpeo u policiji. Jučerašnje suočenje, odnosno razgovor Vukojevića i Bezarevića trajao je više od pola sata.

Po završetku saslušanja Vukojevića, branioci optuženih izneli su niz prigovora na njegovo svedočenje.

- Status Vukojevića je potpuno nejasan. On je istovremeno svedok saradnik i optuženi, jer tužilaštvo nije povuklo optužnicu protiv njega. Tokom ovog svedočenja, Vukojević je kazao neke stvari koje dovode u pitanje uslove za dodeljivanje statusa svedoka saradnika. Osim toga, sudija Marko Kljajević vodio je ispitivanje na nedozvoljen način, jer je odbrani zabranio veliki broj pitanja u vezi sa kredibilitetom svedoka. Moje mišljenje je da Vukojević nije imao hrabrosti da javno govori o svojim saznanjima - kazao je Petronijević.

Rajko Danilović, pravni zastupnik porodice Đinđić, izašao je zadovoljan iz sudnice.

- Branioci nisu imali nijednu primedbu na iskaz Vukojevića. Čuli smo samo generalne primedbe o statusu svedoka saradnika uopšte - kazao je Danilović. Z. Dojić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.