Izvor: Blic, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Milošević u kontaktu sa Naserom Orićem

Sin bivšeg predsednika Srbije i SRJ Marko Milošević i nekadašnji komandant snaga bosanskih Muslimana u Srebrenici Naser Orić, koga je Haški tribunal osudio na dve godine zatvora zbog mučenja i ubistva Srba krajem 1992. godine u tom gradu, u stalnom su telefonskom kontaktu, izjavio je portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.



Tužilaštvo je do ovih informacija došlo preko obaveštajnih krugova iz Bosne i Hercegovine, odakle je potvrđeno da kontakt >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između Marka Miloševića i Orića nije prekidan od početka devedesetih godina, rekao je Vekarić za sutrašnju "Politiku".

"I ne samo to, Oriću je Marko Milošević čak i čestitao nakon što ga Haški tribunal krajem juna prošle godine pustio na slobodu budući da mu je vreme provedeno u pritvoru uračunato u izrečenu kaznu", rekao je Vekarić i naglasio da taj podatak najbolje govori o besmislenosti sukoba koji je doveo do raspada SFRJ.

Prema optužnici Haškog tribunala, Orić (1967) je završio šestomesečni policijski kurs u Zemunu, a pripravnički staž je odslužio u policijskoj stanici Savski venac u Beogradu.

Kao pripadnik policijske jedinice za specijalne zadatke 1990. poslat je na Kosovo i Metohiju. Potom se vratio u Beograd, odakle je 5. avgusta 1991. godine raspoređen na dužnost u Stanicu javne bezbednosti na Ilidži, u predgrađu Sarajeva.

Prema nezvaničnim informacijama, Orić je krajem 1990. godine postao pripadnik policijske jedinice koja je obezbeđivala tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, prenosi "Politika".

O Orićevoj policijskoj službi u Beogradu piše i Vuk Drašković u svojoj novoj knjizi "Meta", gde tvrdi da je među policajcima koji su ga 1991. godine hapsili nakon demonstracija 9. marta bio i Naser Orić.

Po Draškovićevom sećanju, Orić je tada bio najljubazniji od policajaca koji su ga privodili, a da je potonji haški optuženik bio jedan od onih koji su ga hapsili, Drašković je shvatio tek pošto je njegovu fotografiju video na televiziji.

Nakon što je aprila 2003. godine uhapšen i prebačen u Haški tribunal, Orić je smešten na isti sprat sa Slobodanom Miloševićem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.