Marko Milošević opet će odgovarati pred sudom

Izvor: Politika, 26.Mar.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Milošević opet će odgovarati pred sudom

Uvažavajući žalbu advokata oštećenih, beogradski Apelacioni sud ukinuo je presudu Osnovnog suda u Požarevcu, koji je 2010. godine prekinuo postupak zbog zastarelosti

Marko Milošević i petorica njegovih saradnika ponovo će odgovarati zbog prebijanja trojice članova Otpora 2000. godine. Apelacioni sud u Beogradu, naime, doneo je rešenje o ponavljanju postupka s obzirom na to da je utvrdio da su povređenim „otporašima” nanete povrede opasne po život. Uvažavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << žalbu advokata oštećenih, beogradski Apelacioni sud ukinuo je presudu Osnovnog suda u Požarevcu, koji je 2010. godine prekinuo postupak zbog zastarelosti. Za krivično delo koje se okrivljenima stavlja na teret, zaprećena je zatvorska kazna do osam godina.

Kako je svojevremeno za naš list objasnio Dušan Cvejić, advokat trojice oštećenih „otporaša”, postupak protiv Miloševića ne može da zastari budući da se za nanošenje teških povreda, za koje se Marko Milošević tereti, goni po službenoj dužnosti. Rešenje o zastarelosti postupka donelo je veće sudije Gordane Vidojković, a postupak je vođen po tužbi člana Otpora Nebojše Sokolovića za nanošenje teških povreda.

Veće istog sudije 2008. godine oslobodilo jepetoricu Miloševićevih saradnika optužbi za teške povrede nanete Radojku Lukoviću i Nebojši Sokoloviću, dok je optužba prema Marku Miloševiću odbijena. „Otporaši” Nebojša Sokolović, Momčilo Veljković i Radojko Luković, koji je poginuo pre tri godine, fizički su napadnuti u centru Požarevca 2. maja 2000. godine.

Podsetimo, protiv Marka Miloševića pred požarevačkim pravosuđem vođen je postupak zbog navoda Zorana Milovanovića, člana Otpora da mu je sin bivšeg predsednika SRJ, u diskoteci „Madona” pretio motornom testerom. Ovaj postupak okončan je posle Milovanovićeve izmene iskaza da „su ga ostali okrivljeni tukli sve dok se nije pojavio Marko Milošević koji ga je štitio”. „Vansudsko poravnanje” Milovanovića i Miloševića u medijima je podržao i Velimir Ilić, lider Nove Srbije.

Protiv Marka Miloševića se pred Specijalnim sudom vodi istraga zbog sumnje da je učestvovao u švercu cigareta. Istraga je, međutim, u prekidu jer je sin nekadašnjeg predsednika SRJ nedostupan pravosudnim organima. Međunarodna poternica koja je za njima raspisana i dalje je na snazi jer je procenjeno da ih je neophodno neposredno saslušati. Ukoliko napusti Rusku Federaciju u kojoj je, kao i njegova majka Mirjana Marković, dobio status izbeglice biće uhapšen.

Kada je 2007. godine otvorena istraga protiv grupe koja se bavila švercom cigareta, Marko Milošević i Mira Marković imenovani su, uz Bojanu Bajrušević, kao organizatori šverca duvana.

Policija je u vreme pokretanja istrage navela u saopštenju da je Mirjana Marković omogućila svom sinu šverc cigareta tako što je naložila Mihalju Kertesu, nekadašnjem direktoru carine, da na carinskim prelazima ne kontroliše kamione preduzeća „Tref rentakar”, vlasništvo Vladimira Kovačevića, inače Markovog kuma, koji je 1997. godine ubijen pod još nerazjašnjenim okolnostima. Preduzeće „Tref rentakar”, iza kojeg je, kako je policija utvrdila, stajao Marko Milošević, na švercu cigareta zaradilo je, prema onome što je tada rečeno, nekoliko desetina miliona evra.

Policija je tada navodila da postoje dokazi da je grupa Marka Miloševića počela sa švercom cigareta 1996. godine i da se taj posao obavljao sve do 2001. godine.

M. Derikonjić

objavljeno: 27.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.