Izvor: B92, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Kljajević udaljen sa suđenja

Beograd -- Branilac Marko Kljajević udaljen je danas iz sudnice Specijalnog suda zbog ometanja suđenja "stečajnoj mafiji".

Branilac svog brata, bivšeg predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića, takođe je kažnjen sa 100.000 dinara zbog ometanja suđenja toj organizovanoj kriminalnoj grupi. Predsednik sudskog veća Dušan Vojinović više puta ga je opomenuo da ometa suđenje, a Marko Kljajević je odgovorio da može "i 100 puta da bude opomenut", ali da će i dalje iznositi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primedbe na, kako je rekao, montiran sudski proces.

Marko Kljajević je optužio načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Mladena Spasića da je "glavni organizator organizovanog kriminala u Srbiji" i podsetio da je Spasić učestvovao u prikupljanju dokaza protiv te organizovane kriminalne grupe.

Marko Kljajević je rekao da se njegov brat Goran Kljajević nezakonito nalazi u pritvoru i da sudsko veće ne uvažava primedbe advokatskog tima.

Na današnjem suđenju iznošenje odbrane nastaviće optuženi Sekula Pjevčević, koji je juče negirao krivicu za svih 12 krivičnih dela za koje je optužen.

Suđenje pripadnicima te organizovane kriminalne grupe počelo je 22. januara, a optuženi se terete za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i da su, primajući i dajući mito, oštetili brojna društvena preduzeća i državu za više desetina miliona evra.

Pjevčević: Uhapsili me zbog KEB-a

Suđenje optuženima za zloupotrebu službenog položaja prilikom stečajnih postupaka u nekoliko preduzeća nastavljeno je u Specijalnom sudu izjašnjavanjem optuženog Sekule Pjevčevića, koji je istakao da je primarni cilj njegovog hapšenja bila likvidacija Kreditno-eksportne banke KEB.

Sekula Pjevčević je optužio guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Radovana Jelašića da mu je tražio mito od dva miliona evra za vraćanje dozvole za rad Kreditno-eksportne banke.

Pjevčević naveo je na suđenju kako je NBS nezakonito oduzela dozvolu za rad banci da bi potom Jelašić i viceguverner Dejan Simić pokušali da uzmu mito i posle toga vrate banci dozvolu.

Optuženi je rekao da je prijavio taj slučaj policiji i da je u dogovoru sa MUP-om Simiću odneto 100.000 evra. Taj slučaj je u javnosti poznat kao afera "kofer".

Pjevčević je dodao da je uhapšen kao član "stečajne mafije" da bi bio onemogućen da učestvuje u rešavanju te afere i podnošenju krivičnih prijava protiv čelnika NBS-a.

Prema njegovim rečima, "lažna kleveta" je da je prisvojio 4,6 miliona evra i da se za njega govori da "krade od Beograda do Izraela". "To je jedna od onih 50 miliona evra laži koje je izneo Mladen Spasić, načelnik UBPOK", rekao je Pjevčević.

Govoreći o prodaji akcija KEB, Pjevčević je podsetio na jedan sastanak 2004. godine, koji je održan na zahtev guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića, na kojem je sugerisano da banka pronađe strateškog partnera, pošto je mala, a na tržište Srbije uskoro dolaze velike banke.

On je rekao da je ova banka bila prva u Srbiji koja je prodavala svoje akcije na Beogradskoj berzi, za razliku od ostalih čija je prodaja dogovarana na tenderima.

Suđenje optuženima za zloupotrebu službenog položaja prilikom stečajnih postupaka u nekoliko preduzeća nastaviće se sutra, a očekuje se da posle Pjevčevića, izjašnjavanje započne direktorka Poštanske štedionice Jelica Živković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.