Izvor: RTS, 28.Jul.2021, 16:08

Marina Andrejić koja je oslobođena optužbi za ubistvo sina tuži državu sudu u Strazburu

Pedesetogodišnja Marina Andrejić, koja je 2012. godine pravosnažno oslobođena optužbi za ubistvo sina u julu 2010. godine, tužila je državu Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava u Straburu tražeći da joj se dosudi adekvatna odšteta zbog neosnovanog boravka u pritvoru, skoro dve godine.
Njen advokat Srbislav Stojanović za Tanjug kaže da je podneo predstavku Evropskom sudu jer su sudovi u Srbiji njegovoj klijentkinji dosudili oko 1,4 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dinara (oko 12.000 evra) , za 703 dana provedena u pritvoru, odnosno 2.000 dinara po danu neosnovanog pritvora, što smatra da je malo.
Predstavkom Evropskom sudu, Andrejić traži da sud naloži Srbiji da joj isplati pravičnu nakanadu, što, kako kaže Stojanović, treba da bude oko 200 evra po danu, odnosno 140.000 evra.
On je podsetio da je u Srbiji iscrpeo sva pravna sredstva pa se odlučio da se obrati sudu u Strazburu.
Marina Andrejić, iz Majilovca u opštini Veliko Gradište 2012. godine je odlukom Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno oslobođena optužbi za ubistvo sina Đorđa, pošto je taj sud preinačio prvostepenu presudu Višeg suda u Požarevcu koji ju je prethodno u dva navrata osuđivao na 20 godina zatvora.
Pravosnažnu presudu potvrdio je i Vrhovni kasacioni sud (VKS), pošto je 2013. godine odbio neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužilaštva.
Andrejević je bila uhapšena 25. jula 2010. godine, tri dana od nestanka njenog sina Đorđa, a 3. jula 2012. je puštena iz pritvora, nakon odluke Apelacionog suda.
Ona je od države nakon toga zatražila odštetu od oko 140.000 evra zbog neosnovanog boravka u pritvoru govoto dve godine, 703 dana, odnosno za svaki dan po 200 evra.
Prema stavu Apelacionog suda, koji je Andejevićevu odlobodio optužbi, na osnovu dokaza izvrdenih pred tim sudom nije dokazano da je ona nesumnjivo lišila života svog sina , niti se sa nesumnjivom sigurnošću može utvrditi uzrok njegove smrti.
Đorđe je nestao 22. jula, kada je sa majkom otišao na njivu van sela. Njegova majka kući se vratila dva dana kasnije, ali bez sina, nakon čega je uhapšena.
Više od 500 ljudi danima je tragalo za dečakom, ali on nije pronađen. Lovci su 7. novembra 2010. godine pronašli lobanju, a taj teren pretraživan je i u narednih nekoliko dana kako bi se pronašli i ostali delovi dečakovog tela.
DNK ana­li­zom lo­ba­nje koju je izvršio Bi­o­loški fa­kul­te­t iz Be­o­gra­da utvr­đe­no je pri­pa­da­la nesta­lom deča­ku, ali majka u to ne veruje.
Javna tužba teretila je Andrejić da je 22. jula 2010. godine lišila života svoje dete tako što je, iznervirana njegovim odbijanjem da postupi po njenom nalogu i ode u selo po pomoć, drvenom držaljom motike koju je sa sobom nosila, udarila u predelu potiljka i zadnje strane vrata, ali te optužbe nisu dokazane.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.