Izvor: Blic, Tanjug, 22.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mariću određen pritvor do 30 dana

Dežurni istražni sudija Trećeg opštinskog suda u Beogradu saslušao je danas Dragana Marića iz Valjeva i odredio mu pritvor do 30 dana zbog izazivanja opšte opasnosti pretnjom da će aktivirati ručnu bombu u zgradi Predsedništva Srbije ukoliko mu država ne obezbedi sudsko poravnanje.

Protiv Marića je pokrenuta istraga zbog sumnje da je izvršio krivična dela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, izjavio je Tanjugu portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Trećeg opštinskog suda Dragan Milošević. Mariću je pritvor određen zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo. Istragu protiv Marića sprovešće mesno nadležni sud - Prvi opštinski sud u Beogradu.

Marić je juče oko 11.35 sati ušao u zgradu Predsedništva, uz pretnju da će aktivirati ručnu bombu ukoliko mu Vlada Srbije ne garantuje sudsko poravnanje. Posle višečasovnih pregovora koje je vodio državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen i pripadnici MUP-a, Marić je predao bombu, a potom je uhapšen.

"Instrukcije za pregovore dobio sam od predsednika Republike koje su pre svega bile da se sačuvaju ljudski životi, Marićev život i život policajaca koji su se nalazili u blizini. Najteže je bilo nagovoriti ga da preda bombu, a problem je bio što je sve vreme bio izvučen osigurač iz bombe i što je samo pritiskom ruke Marić sprečavao da bomba eksplodira", kazao je Homen.

Prema njegovim rečima, on i specijalna ekipa policije ubeđivali su Marića više sati da će, ako preda bombu, saslušati sve njegove probleme i molbe i da će pokušati da mu pomognu.

"Tokom pregovora objasnio sam mu da je njegova presuda, (kojom je Trgovinski sud odbio zahtev da JAT njegovoj firmi isplati 984.000 dolara ) samo jedna od hiljade sudskih presuda donetih tokom devedestih godina", napomenuo je Homen.



Ministarka: Organi reagovali na Marićev mejl


Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je danas da je bilo reakcije državnih organa na elektronsko pismo Dragana Marića, koji je u četvrtak sa dve bombe ušao u zgradu Predsedništva Srbije.

"Povodom mejla je bilo reakcije između državnih organa. Na obezbeđenju zgrade predsednika Republike je da se staraju o redu u toj zgrade. Ocenila bih da je rekacija u pogledu zaustavljanja Marića bila adekvatna, ali je na njima da izvrše odgovarajuće provere i daju konačnu reč", rekla je Malović.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da policija piše kirivnu prijavu i ona ne zna za koje krivično delo će se Marić goniti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.