Manifestacija Minut do 12 - predrasude o osobama sa invaliditetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2022, 21:40

Manifestacija "Minut do 12" - predrasude o osobama sa invaliditetom

Manifestacija „Minut do 12“ održana je peti put, ponovo sa istim razlogom – zbog skretanja pažnje na život osoba sa invaliditetom. On se u Srbiji često odvija u diskriminisanim uslovima i uz predrasude o njihovoj sposobnosti. Iz Društva multiple skleroze Vojvodine kažu da tome ne bi trebalo da bude mesta.

Broj osoba obolelih od multiple skleroze u Srbiji nije poznat jer ni za taj deo populacije nacionalni registar ne postoji, a to nije jedino što im otežava borbu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednakost. Napredak je u proteklom periodu vidan po pitanju kategorizacije lečenja, ali ipak one nemaju mnogo razloga za slavlje.

"Mi sa dijagnozom Multiple skleroze nismo prepoznati u pravilniku o medicinsko tehničkim pomagalima, kao sa imenom i prezimenom. Multipla skleroza. Mi potpadamo pod ostala neuromišićna oboljenja što ostavlja prostor za to da nas samo na elegantan način komisija ne prepozna", saopštila je Jasna Brančić, predsednica Društva multiple skleroze Vojvodine.

Inicijativa o promeni pravilnika podneta je ove godine, ali i ako dođe do izmene, to ne može biti brzo. Do tad će ovakva pomagala ljudi kupovati o sopstvenom trošku. A kada je u pitanju savremena terapija, i ona je u Srbiji dostupna, ali i dalje deluje, ne dovoljno u interesu osobe čija je bolest u degenerativnoj fazi.

"Trenutno su u fazama ispitivanja ti neki lekovi. Još uvek su u fazi, nisu registrovani koji utiču na degenerativnu fazu bolesti. Pa se iskreno nadamo da će i oni biti dostupni našim pacijentima", rekla je dr Vesna Suknjaja, Klinika za neurologiju KC Vojvodine.

Nacionalni registar je neophodan i da bi se ljudima, među kojima je sve više veoma mladih, obezbedili uputi, odlasci u banju, medicinska pomagala i dostojanstvo. U kapacitetima za rad smo jednaki poručuju nam oni sa skupa na kojem im se i ove godine pridružilo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.