Mandić na slobodi, bura u parlementu

Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandić na slobodi, bura u parlementu

Odluka izazvala žestoke proteste u Crnoj Gori. – Opozicija napustila zasedanje parlamenta

PODGORICA – Viši sud u Podgorici izrekao je juče oslobađajuću presudu Damiru Mandiću, optuženom za saučesništvo u ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića. Sud je istovremeno doneo i odluku o ukidanju pritvora Mandiću. Supruga ubijenog Jovanovića, Slavica, i članovi redakcije lista "Dan" protestovali su zbog presude veća, optuživši sudiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Radovana Mandića da je korumpiran. Obrazlažući presudu, sudija Mandić je rekao da se na osnovu izvedenih dokaza ne može zaključiti da je okrivljeni bio na licu mesta ili u automobilu iz kojeg je pucano.Sudsko veće je, međutim, osudilo Mandića na dve godine zatvora za otmicu Miodraga Nikolića. Obrazlažući tu presudu, sudija Mandić je kazao da je na osnovu izjava svedoka dokazano da je optuženi oteo Nikolića s namerom da od njegovog strica Mirka iznudi novac.

Tokom izricanja presude u celom gradu, a naročito u okolini Višeg suda, bio je prisutan veliki broj policajaca.

Advokat optuženog Velibor Marković rekao je da je presuda u vezi sa ubistvom Jovanovića bila očekivana, ali da nisu zadovoljni presudom u vezi sa otmicom i najavio da će Mandićevi branioci uložiti žalbu na tu presudu.

Oštre kritike na račun sudije

Porodica Jovanović optuženog Mandića tereti da je više puta pre atentata napadao Jovanovića, da ga je pre pet godina po tuđem nalogu zajedno sa još jednim licem pretukao u ulazu zgrade u kojoj je stanovao. Miodrag Jovanović, brat ubijenog urednika "Dana", optužio je juče sudiju Radovana Mandića da je neosnovano oslobodio Damira Mandića.

– Cilj sudije Mandića bio je da se ne otkrije ko je ubio mog brata Duška i mi smo još pre dve godine posumnjali u proces i objektivnost sudije Radovana Mandića, a onda smo pre četiri meseca, ubeđeni u ovaj ishod, odlučili da Duškova prava porodica napusti sudnicu, dok je ostao deo koji se predstavlja za lažnu porodicu i daje završnu reč, što za nas ne znači ništa – rekao je Miodrag Jovanović.

– Moj pokojni brat je, dok je bio urednik "Dana", bezbroj puta pisao o čudnim presudama pomenutog sudije, koji je nakon njegove smrti sam zahtevao da dobije suđenje Damiru Mandiću kako bi ga oslobodio, pa se pitam da li je posredi lična osveta. Uzaludno smo tražili od predsednika suda Ivice Stankovića da nam dodeli objektivnog sudiju, ali on nije hteo da promeni svog druga i prijatelja sudiju Mandića. Porodice svih ubijenih u Crnoj Gori, kao i mi, imaju poslednju nadu u sud u Strazburu – kazao je Jovanović.

On je ocenio da "sudija Mandić ne oseća nikakvu opasnost od Duškove porodice i onih koji su ga voleli dok je bio živ, a oseća opasnost od onih koji stoje iza Damira Mandića, pa je učinio sve da taj slučaj ode u zaborav".

Advokat Đorđije Ulićević u izjavi za "Politiku" ocenio je da "ako je postojalo i zrnce nade u pravdu u Crnoj Gori, ovom presudom sve je palo u vodu".

– Nema ni govora o pravu i pravdi u Crnoj Gori. Sud se uopšte nije upućivao u utvrđivanje bioloških i hemijskih dokaza, pre svega barutnih čestica koje su nađene na Mandićevoj majici, kao ni na biološke nalaze na limenci "red bula", koji takođe potiču od Mandića. Ali sve je to džaba kada se moraju vraćati dugovi režimu – kategoričan je Ulićević.

Komentar presude u parlamentu

Prema navodima optužnice, Mandić je bio osumnjičen da je 27. maja 2004. godine oko 23 sata i 50 minuta, kao saizvršilac, ispred redakcije lista "Dan", sa više nepoznatih osoba ubio Jovanovića.

Presuda Damiru Mandiću zatalasala je juče celokupnu crnogorsku političku i javnu scenu, a poslanik Srpske liste Goran Danilović zatražio je pauzu u radu parlamenta. Svi opozicioni poslanici u Skupštini Crne Gore stajali su dok je u ime opozicije (Srpske liste – koalicije nekoliko stranaka, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke) lider Srpske narodne stranke Andrija Mandić pročitao saopštenje za javnost opozicionih parlamentarnih partija.

"Zaprepašćeni smo i zatečeni presudom Višeg suda u Podgorici kojom je jedini optuženi Damir Mandić oslobođen krivice za ubistvo Duška Jovanovića. Podsećamo da je državni tužilac od trenutka podizanja optužnice protiv Mandića za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića tvrdio da su činjenice neumoljive i da je krivica izvesna, da su dokazi očigledni i da će pravda biti zadovoljena. Devetsto četrdeset i četiri dana nakon Jovanovićevog ubistva sudija Radovan Mandić doneo je oslobađajuću presudu. Javnost je šokirana, a zaključak je jasan – tužilaštvo je nesposobno. Sve vreme su varali građane Crne Gore da su nalazi iz Vizbadena nedvosmisleno potvrdili njihove sumnje, ili je sudstvo do te mere korumpirano da su dokazi prenebregnuti, a pravo i pravda prodati za prljav novac – rekao je on.

Andrija Mandić je potom posebno istakao da je "crnogorska parlamentarna opozicija zabrinuta za budućnost pravnog poretka Crne Gore, za opštu bezbednost i da su uvereni da ovakva presuda znači ućutkivanje slobodne misli i otvorenu pretnju slobodnomislećem čoveku".

– Duško Jovanović, skoro hiljadu dana nakon svirepog ubistva, još jednom je ubijen, a sloboda i ljubav prema istini osuđene su na doživotnu robiju. Crnogorska parlamentarna opozicija neće zaćutati, neće ovim zajedničkim obraćanjem iscrpeti svoje zajedničke akcije i protest zbog nesposobnosti i korumpiranosti crnogorskog sudstva i tužilaštva – rekao Mandić.

– Ovo što se desilo Dušku Jovanoviću, da niko ne bude kažnjen za njegovo ubistvo, sutra se može desiti svakom građaninu Crne Gore. Zato je ovo pravi momenat da se organizujemo i osvojimo slobodu koja je toliko potrebna Crnoj Gori – zaključio je Andrija Mandić.

Na kraju, on je obavestio javnost da "u znak pijeteta prema pokojnom Dušku Jovanoviću crnogorska opozicija napušta zasedanje i neće učestvovati u usvajanju tačaka predloženog dnevnog reda predviđenih za ovo zasedanje parlamenta".

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković je, komentarišući presudu Damiru Mandiću, izjavio da se nijedna sudska presuda ne završava na prvostepenom organu, da postoje pravni lekovi kod viših sudskih instanci, te da "niko nije stavio tačku na ovaj slučaj".

--------------------------------------------------------------------------

"Dan": Skandalozna presuda

Odluka krivičnog veća sudije Radovana Mandića da Damira Mandića oslobodi optužbe za saučesništvo u ubistvu direktora i glavnog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića je skandalozna, ocenila je juče redakcija ovog podgoričkog dnevnika.

– I pravnim laicima je jasno da ima više nego dovoljno dokaza za osuđujuću presudu, počevši od DNK analiza, telefonskog listinga, limenke "red bula", izjava svedoka i fotografija u diskoteci "Manija", na šta je optužnicom ukazano – kazao je juče glavni i odgovorni urednik lista"Dan" Mladen Milutinović.

– Ovakva presuda govori da nema pravne države i da se, pored dubokog uverenja redakcije "Dana" da odluka mora biti po zakonu pošteno izrečena, još jednom pokazalo da Radovan Mandić ne sudi po pravdi i zakonu – kazao je Milutinović.

Novica Đurić - Đorđe Brujić

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.