Malovićeva traži efikasnije sudove

Izvor: B92, 20.Avg.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malovićeva traži efikasnije sudove

Ministarka pravde Snežana Malović, uz najavu preispitivanja odluke o ukidanju presude Goranu Davidoviću Fireru, kaže da bi sudovi trebalo da rade efikasnije.

I dok pojedini pravni stručnjaci ovakvu odluku suda u slučaju Davidovića smatraju presedanom, društvo sudija Srbije poručuje da su reakcije javnosti preterane. Vođa nacionalnog stroja Goran Davidivić, koji je posle pravosnažne presude, kojom je osuđen na godinu dana zatvora pobegao u Italiju, zahvaljujući Ustavu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uspeo je po drugi put da izbegne pravdu.

Novosadski okružni sud se, naime, tek posle dve godine suđenja, pozvao na tumačenje Ustava i ukinuo presudu Davidoviću.

"Postupanje opštinskog i okružnog suda u Novom Sadu biće preispitano. Ja sam već dala nalog i kad dobijemo izveštaj, znaćemo da li je napravljena greška. Tako da je moja sugestija sudovima da bi trebali efikasnije da postupaju, a ne da čekamo presude u dugom nizu godina”, kaže Malovićeva.

Odluku Opštinskog suda u Novom Sadu da ukine presudu Davidoviću, po tužbi novinara Bete Dinka Gruhonjića, sa obrazloženjem da mu je uskraćeno pravo da koristi svoj jezik i pismo, pošto nije poštovan njegov zahtev da mu se tokom suđenja dostavljaju svi sudski spisi pisani ćirilicom, Vojin Dimitrijević iz beogradskog centra za ljudska prava smatra presedanom.

"Niko me ne može ubediti u ovoj zemlji, gde deca u drugom razredu uče latinicu, gde su tolike publikacije štampane na latinici, pa čak i neke nacističke, da neko zloupotrebljava tu generalnu odredbu da prođe nekažnjeno i da bude oslobođen jedne presude zasnovane na zakonu”, kaže Dimitrijević.

Društvo sudija Srbija saopštilo je, međutim, da su reakcije javnosti povodom odluke o ukidanju presude Davidoviću preterane i da predstavljaju pritisak na sudstvo.

Predsednica Dragana Boljević, kaže da ukidanje presuda nije neuobičajena praksa, kao i da sudije mogu doneti iste presude, kada otklone uočene nedostatke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.