Mala Jelena sahranjena pored roditelja

Izvor: Blic, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala Jelena sahranjena pored roditelja

SUBOTICA - Najcrnje slutnje su se obistinile. Petogodišnja Jelena preminula je tri dana nakon njenih roditelja Marinka i Zlate Borenović. Devojčica, kod koje su nakon teške saobraćajne nesreće konstatovane povrede u predelu glave, izgubila je bitku sa životom, a juče ju je na večni počinak, pored roditeljske grobnice, ispratilo oko hiljadu Bajmočana.

U Bajmoku od preksinoć kiša neprestano pada.

- Nebo plače za našim Borenovićima - govore Bajmočani, čija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se lica još nisu osušila od sahrane Marinka (37) i Zlate (35) Borenović koji su poginuli u teškoj saobraćajnoj nesreći nedaleko od Čeneja.

Njih dvoje su sa svoje tri kćeri, Jelenom (5), Jovanom (10) i Miljanom (12), kao i sedmogodišnjom Z.T. iz Sombora, išli u Beograd gde je trebalo Miljana i Jovana da učestvuju u takmičenju džudistkinja.

- Bako, idemo sutra po medalju. Žurim se i ne mogu kod tebe dugo ostati - rekla je baki Jelena veče pred put.

Samo deset sati kasnije iz slupanog „golfa" izvađene su četiri devojčice. Njihovi životi visili su o koncu. Porodice Borenović iz Đurđina i Zrnić iz Bajmoka sada se samo nadaju će im preživeti unuke Jovana i Miljana.

- Šta reći za to predivno i prepametno dete. Ponovio sam joj nekoliko puta jednu pesmicu i ona ju je već sutradan recitovala. Bila je već spremna za školu, a roditelji su joj kupili kimono. Htela je, kao i sestre, da se bavi džudom. Nije, nažalost, doživela ni tu želju da ostvari - govori kroz suze njen rođak Žarko Gostojić iz Subotice.

Na Jeleninoj sahrani, na groblju na Rati, bilo je poznanika, rodbine, prijatelja i sportista iz skoro svih krajeva bivše Jugoslavije. Na večni ispraćaj Marinka i Zlate stigao je i stric sa rodbinom iz Rijeke. Juče se spremao za povratak, a onda je iz Novog Sada stigla vest o Jeleninoj smrti. Ostali su do juče u Bajmoku, ali žele da što pre odu u nadi da sahrana više neće biti.

- Naše strepnje i naše poslednje nade su da će preživeti bar Miljana i Jovana. One su bile okićene medaljama, priznanjima, peharima i diplomama. Puna ih je kuća. Jovana je bila vicešampion Vojvodine u svom rangu džudistkinja. Njih dve nisu propuštale nijedno takmičenje, nijedan trening, a verujem da nije bilo te sile koja bi ih mogla zaustaviti da u subotu ne krenu za Beograd - kaže Ksenija Borenović, ujna nastradale Jelene.

Njihova tetka Dušanka, ali i ujak Ljubinko mole se Bogu da deca prežive, „posle će sve biti lako".

- Devojčice su bile veoma vezane za Dušanku, ali i za babu i dedu u Bajmoku. Bilo bi logično da, kada se oporave, ostanu ovde i nastave školovanje. Ali, to u ovom času nije bitno - bitno je da se više ne vidimo na groblju - kaže stric devojčica Ljubinko Borenović.

Roditelji tragično nastradalih Borenovića, Mile i Rosa, Nikola i Milija, posle prekjučerašnje sahrane sina i kćeri, juče su na ispraćaju unuke Jelene nemo posmatrali i odživljavali viziju tragedije koja im se ponavljala pred očima. Izgubili su ono što im je bilo deo samog života.

Mesna zajednica Bajmok je jučerašnji dan proglasila danom žalosti. Duško Stipanović kaže za „Blic" da će ova zajednica koliko već sutra, uz dogovor i saglasnost Skupštine opštine Subotica, rodbinu pomoći sa 100.000 dinara.

- U mestu je praktično dan žalosti još od subote. Odlučili smo da uz pomoć meštana i mnogih ljudi koji su nam se javljali obezbedimo svu pomoć za rehabilitaciju i oporavak Jovane i Miljane i da pomognemo i njihovo školovanje i njihove buduće aktivnosti - kaže Duško Stipanović.

Neverica u džudo klubu

U džudo klub u Bajmoku odmah nakon prvih vesti da su teško povređene Jovana i Miljana stiglo je na desetine telegrama iz skoro celog sveta. Nevericu, žaljenje i saučešće poslali su džudo klubovi iz Danske, Norveške, Amerike, Australije, mnogih domaćih i drugih evropskih džudo klubova i asocijacija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.