Magacioneru „Gradske čistoće” oduzeta četiri stana

Izvor: Politika, 17.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magacioneru „Gradske čistoće” oduzeta četiri stana

Enver Murselji optužen da je sa drugim članovima organizovane kriminalne grupe, poznate kao „đubretarska mafija”, oštetio ovo preduzeće za 374 miliona dinara

Direkcija za oduzimanje imovine Ministarstva pravde ušla je juče u posed četiri stana koja su odlukom Specijalnog suda oduzeta od Envera Murseljija, magacionera JKP „Gradske čistoće” i njegove supruge Salje.

U pitanju su stanovi u Novom Beogradu i naselju Vidikovac i to od 116, 61, 36 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i 66 kvadratnih metara. Na zahtev Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala bračnom paru Murselji oduzet je i automobil „reno laguna”.

Murselji je uhapšen u novembru 2007. godine zbog sumnje da je kao član organizovane grupe, poznate kao „đubretarska mafija” zloupotrebom položaja, pranjem novca i utajom poreza oštetio JKP „Gradsku čistoću” za 374 miliona dinara. Suđenje ovoj organizovanoj grupi je u toku.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podiglo je sredinom maja prošle godine, optužnicu protiv direktora JKP „Gradske čistoće” Dragana Ignjatovića i još 33 člana grupe zbog krivičnih dela zločinačkog udruživanja, zloupotrebe službenog položaja, pranja novca i utaje poreza.

Pored Ignjatovića, kao organizatori grupe u optužnici su označeni direktor i vlasnik firmi „Best internacional”, „Best kompani” i „Best tobako” Milan Kuzmanov i direktor i vlasnik „Hidraulik sistema” iz Mionice Goran Puce.

Članovi ove kriminalne grupe, navodi se u optužnici, dogovorili su se da Puceov „Hidraulik sistem” i „Faplos” optuženog Nebojše Drulovića ispostavljaju fakture i otpremnice „Gradskoj čistoći” sa neistinitom sadržinom, kako bi se prikazao prividan ulaz robe (četke za autočistalice marke „dulevo”, razna hidraulična creva, hidraulične pumpe i drugi delovi), iako ona nije stvarno isporučena tom preduzeću.

Tako je i stvorena fiktivna obaveza „Gradske čistoće” prema svojim navodnim dobavljačima „Hidraulik sistemu” i „Faplosu”, a preduzeća ostalih okrivljenih imala su zadatak da međusobno dostavljaju fakture i otpremnice sa neistinitom sadržinom.

Na taj način, tereti ih optužnica, stvarali su prividan ulaz i izlaz robe iz svojih preduzeća ka preduzećima „Hidraulik sistem” i „Faplos” za robu koju su ova dva preduzeća navodno isporučila „Gradskoj čistoći”.

Grupa se sumnjiči da je tako pribavila imovinsku korist u iznosu od 374.261.355 dinara. Novac koji je na ovakav način isplatila „Gradska čistoća” kasnije je finansijskim transakcijama opran preko stranih preduzeća na Kipru i u Austriji.

-----------------------------------------------------------

Homen: Za dve nedelje oduzeto oko 20 stanova i lokala

– Tokom protekle dve nedelje sudskim odlukama oduzeto je oko 20 stanova i lokala. Verujem da će do kraja godine broj privremeno oduzetih objekata biti još veći i da će ona biti stavljena na raspolaganje državnim organima. Privremeno oduzeta imovina, putem javnog oglasa davaće se u zakup, a novac dobijen na ovaj način biće uplaćivan na račun Ministarstva pravde i upotrebljen za jačanje kapaciteta organa za borbu protiv organizovanog kriminala i za pomoć socijalno ugroženim područjima naše zemlje – rekao je za „Politiku” Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

M. Derikonjić

[objavljeno: 18/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.