Izvor: Blic, 08.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mafijaški sastanak u 'Monte Karlu'

Mafijaški sastanak u 'Monte Karlu'

Mladen Despotovski (26), zvani Despa, jedan od 48 pripadnika grupe 'Firma' optuženih za prodaju heroina u Novom Sadu, priznao je juče u Specijalnom sudu svoje učešće u ovoj organizaciji, da je pre ubistva pratio Uglješu Ljubojevića, člana suparničkog veterničkog klana, te da je prodavao drogu, kao i niz drugih dela.

Despotovski je rekao da je šef 'Firme' bio Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi, sada zaštićeni svedok >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ovom postupku. Suvajdžić je, prema rečima Despotovskog, nabavljao heroin od Dušana Spasojevića po ceni od 20 do 25 maraka po gramu. Branioci su pitali Despotovskog da li je na Suvajdžića neko vršio pritisak.

- Nemojte me zasmejavati. Đura je izabrao da bude kriminalac i nikada se nije žalio da neko vrši pritisak na njega. Suvajdžić je bio 'doktor za ispiranje mozga', stalno nas je grdio i tražio da mu damo više para nego što smo prodali heroina. Nisam nikada mogao da kažem da odustajem od posla - odgovorio je Despotovski.

On je objasnio da optuženi u istom postupku Mario Krstić, u vreme kada su ga napali pripadnici 'Firme', nije bio povezan sa 'Firmom', ali se kasnije priključio toj organizaciji i počeo za njih da prodaje heroin.

- Krstić je imao tri dilera od poverenja, prodavao je drogu dosta jeftinije, odnosno pola grama heroina za 750 dinara, a gram za pedeset maraka. Posao je pao za 150 grama nedeljno u Novom naselju u Novom Sadu, pa je Đura Mutavi tražio da se on zaplaši. Prvi put nije uspelo, jer je pobegao, a drugi put je potegao pištolj i došlo je do pucnjave između njega i Aleksandra Gligorijevića i Boška Radivojevića. Posle izvesnog vremena, Krstić se sam javio i ponudio saradnju. Kupovao je svakog drugog dana od 'Firme' po pet grama i to razvlačio, a istovremeno je i dalje prodavao po 20-30 grama svog heroina - objasnio je Despotovski.

Članovi 'Firme', ispričao je Despotovski, pokušali su da primoraju na saradnju i Petra Raspopovića tako što su mu zapalili automobil.

- Dva puta smo Raspopovića namestili policiji. Posle toga, Raspopović je postao previše oprezan, pa je Đura Mutavi tražio da mu zapalimo automobil, što je Igor Mesaroš uradio - kazao je Despotovski.

On je ispričao da su u kafani 'Monte Karlo', vlasništvu optuženog Dimitrija Stankovića zvanog Stankela ili Deda, sastali Đura Mutavi i vođe grupa u okviru 'Firme'. Osim toga, Stanković je, prema Despotovskom, uvek imao bolju robu od ostalih šefova grupa. Međutim, Stanković je rekao da nije bio član 'Firme', da nije kriv, a umesto odbrane pročitao je svoju izjavu.

- Tužilac je mađioničar i ne dozvolite da vas prevare trikovi ovog čarobnjaka. Ne poznajem ni Despotovskog ni druge okrivljene, a u policiji sam ispitivan o delima za koje nisam optužen - kazao je, između ostalog, Stanković.

Posle toga, sudija Dušan Vojvodić je suočio Despotovskog i Stankovića.

- Upoznali smo kod tebe u lokalu, nekoliko puta sam ti donosio drogu, a jednom prilikom si ti meni dao pola kilograma heroina- počeo je Despotovski.

- Sve mi je jasno. Pričaš ono što su te naučili... - odgovorio je Stanković.

- Deda, mene ne možeš da uhvatiš u laži... - kazao je Despotovski.

- Ti si kec u rukavu tužioca. Trguješ, izlazio si svaki dan sa njim na kafu - rekao Stanković na kraju suočenja.

Suđenje se nastavlja danas.

Z. Dojić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.