Izvor: Blic, 19.Sep.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarsko tuzilastvo pokrenulo istragu o prebijanju srpskih i stranih novinara

Mađarsko tužilaštvo pokrenulo je istragu o prebijanju srpskih i stranih novinara, godinu dana pošto je interventna jedinica mađarske policije tukla predstavnike medija koji su na granici sa Srbijom izveštavali o izbegličkoj krizi, saopšteno je danas.

Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), specijalna istraga o prebijanju šestoro novinara, među kojima je bila i tročlana ekipa Radio-televizije Srbije, usledila je posle pritiska evropskih novinarskih organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojima se pridružilo i UNS.UNS je u aprilu učestvovao u akciji Evropskog centra za novinarske i medijske slobode koja je podrazumevala predaju pisma ambasadama Mađarske u kom se od premijera Viktora Orbana traži da utvrdi odgovornost za napad na novinare na radnom zadatku.

Balaž Nađ Navaro, mađarski novinar koji je predsedavao Nadzornom odboru Evropskog centra za novinarske i medijske slobode, predao je Tužilaštvu dokaze koje je centar prikupio o incidentu na graničnom prelazu Reske. ;

"Pokretanje istrage je važan korak. To smo shvatili kao znak da, iako mađarska vlada tvrdi da nije bilo povređivanja novinara, Tužilaštvo misli drugačije", izjavio je Nađ Navaro.

On je izrazio nadu da će istraga biti temeljna i počinioci proglašeni krivim, kao i da se takvi napadi neće dešavati u budućnosti.

Među napadnutim medijskim radnicima bili su Timea Bek iz Slovačke, Jacek Tacki iz Poljske, Voren Ričardson iz Australije i ekipa RTS-a koju su činili Jovana Đurović, Hadži Vladan Mijailović i Miroslav Đurasinović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađarska: Istraga o prebijanju srpskih i stranih novinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2016

Mađarsko tužilaštvo pokrenulo je istragu o prebijanju srpskih i stranih novinara, godinu dana pošto je interventna jedinica mađarske policije tukla predstavnike medija koji su na granici sa Srbijom izveštavali o izbegličkoj krizi, saopšteno je danas...Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.