Izvor: Blic, 10.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP uhapsio braću

MUP uhapsio braću

BEOGRAD, HAG - Portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Florens Artman tvrdi da su braću blizance Predraga i Nenada Banovića (32) prekjuče u Obrenovcu uhapsili pripadnici MUP-a Srbije i da su Banovići juče, oko dva sata ujutru, stigli u Hag. Portparol sudskog dela Haškog tribunala Džim Lendejl rekao je da se braća Banović nalaze u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu. - Oni su izručeni iz Srbije gde ih je uhapsio MUP Srbije - rekla je Artmanova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u telefonskoj izjavi Tanjugu, dodajući da se njihovo prvo pojavljivanje pred sudom očekuje sledeće nedelje.

Florans Artman je kazala da su Banovići bili 'pod javnom optužnicom još od 1995. godine' za slučaj logora Keraterm kod Prijedora, zajedno sa Duškom Sikiricom i Damirom Došenom, kojima bi sledeće nedelje trebalo da bude izrečena presuda u Hagu, a da su 'optuženi za zločine protiv čovečnosti, kršenje Ženevske konvencije i kršenje zakona i običaja rata'.

Braća blizanci uhapšeni na pijaci u Obrenovcu, prekjuče oko 8 sati. Njih su, prema priči svedoka, odvela petorica naoružanih muškaraca u civilnim odelima. Očevidac je bila i njihova majka, koja je pre nekoliko dana došla u Beograd kako bi posetila sinove, rekao je za 'Blic' Slavko Šaponja, predsednik Udruženja 'Vidovdan' koje vodi brigu o porodicama haških pritvorenika.

Savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković potvrdio je juče da su braća Banović uhapšena i odvedena u Hag, ali je rekao da savezni MUP nije učestvovao u tome. Prema njegovim rečima, ovaj slučaj je u nadležnosti MUP-a Srbije.

- Pošto nema zakona o saradnji s Haškim tribunalom, saradnja se odvija prema statutu Tribunala. Prema tom dokumentu, svako ko je operativna vlast na nekom području mora da poštuje statut suda i izruči optužene, a to je u ovom slučaju republički MUP - objasnio je Živković. Republički ministar pravde Vladan Batić rekao je za 'Blic' da nema nikakvih zvaničnih informacija o hapšenju braće Banović i da zato ne želi da detaljnije komentariše ovaj slučaj.

- Nemamo zakon o saradnji s Hagom, pa postoji pravna praznina koja se tumači kako je kome milo - rekao je Batić i dodao da Republičko ministarstvo pravde nije ni na kakav način učestvovalo u ovom hapšenju.

Batić je, kako kaže, nakon što je čuo informaciju o hapšenju u medijima, pozvao načelnika policije u Obrenovcu koji mu je rekao da je hapšenje izvela beogradska policija. Preksinoć je o ovom slučaju pitao i republičkog ministra policija Dušana Mihajlovića koji mu je, kako kaže Batić, rekao da nije znao ništa o tome.

'Koliko znamo, uhapsile su ih vlasti Srbije. To je pozitivan znak saradnje i dobrodošao razvoj. Nadamo se da to vodi novim primerima saradnje, uključujući hapšenje i prebacivanje u Hag svih optuženih koji se nalaze u SRJ', rekao je juče agenciji Beta Džim Lendejl, portparol sudskog dela Tribunala. Savetnik premijera Republike Srpske za odnose s Haškim tribunalom Siniša Đorđević izjavio je juče Srni da vlasti RS nisu bile obaveštene o akciji hapšenja braće Banović u Beogradu. E. B.-agencije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.