MUP: Nacionalna pripadnost nije uslov za prijem u vatrogasce; Takva politizacija je neodgovorna i uvredljiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2022, 09:30

MUP: Nacionalna pripadnost nije uslov za prijem u vatrogasce; Takva politizacija je neodgovorna i uvredljiva

Za vatrogasce Srbije nacionalna, verska ili rodna pripadnost nikada nisu niti će ikada biti uslov za prijem u porodicu najhrabrijih i najhumanijih ljudi, saopštio je danas MUP i apelovao na pojedince da konkurs za prijem polaznika osnovne obuke vatrogasne jedinice ne koriste za političke obračune, naročito u multietničkim sredinama.

Takva politizacija je neodgovorna i uvredljiva za svakog vatrogasca-spasioca u Srbiji, ističe se u saopštenju.

"Vatrogasci su časni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hrabri i pošteni ljudi, požrtvovani, humani i predani svom poslu, a naš posao je da štitimo živote i imovinu građana Srbije. Svakodnevno svoj život izlažu riziku vatrogasci svih nacionalnosti u Srbiji, spasavajući građane naše zemlje, ne pitajući koje su nacionalnosti", navodi se u saopštenju MUP-a i dodaje da je tako u Srbiji bilo uvek, i tako će biti i ubuduće.

U saopštenju se ističe da je posao vatrogasca-spasioca odgovoran, težak i veoma rizičan i da pripadnici te jedinice skoro svakodnevno izlažu svoje i živote svojih kolega riziku.

"Naše buduće kolege čeka izuzetno teška i zahtevna obuka koja traje 17 nedelja, u toku koje će se na ozbiljan test staviti njihova psihofizička izdržljivost, ali to je samo priprema i vrlo mali deo onoga što ih čeka kad postanu potpuno ravnopravni članovi našeg tima", navodi se u saopštenju.

Zato su, kako se dodaje, uslovi konkursa izuzetno strogi i zahtevni i zato ih Sektor za vanredne situacije i MUP ni ubuduće neće menjati.

"Kriterijumi konkursa i način selekcije su prilagođeni zahtevima struke, a ne političkim zahtevima pripadnika Bošnjačkog nacionalnog veća ili bilo koje druge političke strukture", ukazuje se u saopštenju.

Izražava se i zadovoljstvo što se svake godine veliki broj mladih ljudi prijavljuje na Konkurs za prijem novih pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, a da se ove godine na Konkurs za prijem 300 polaznika obuke prijavilo sedam puta više kandidata, čak 2.149 građana Srbije svih nacionalnosti.

"Ponosni smo što mladi žele da budu deo našeg hrabrog tima, ali to rađa i veliku konkurenciju. Među 1.849 kandidata koji nisu prošli selekciju nalaze se i Srbi, Mađari, Rumuni, pripadnici drugih nacionalnosti, ne samo Bošnjaci", ističe se u saopštenju i dodaje:

"Uvređeni smo izjavama pojedinih predstavnika bošnjačke nacionalne manjine jer za vatrogasce Srbije nacionalna, verska ili rodna pripadnost nikada nisu niti će ikada biti uslov za prijem u našu porodicu, porodicu najhrabrijih i najhumanijih ljudi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MUP povodom izjava da su Bošnjaci diskriminisani: Nacionalna pripadnost nije bila uslov za prijem na obuku vatrogasaca

Izvor: Danas, 07.Okt.2022

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da je "uvređeno izjavama pojedinih predstavnika bošnjačke nacionalne manjine" da su Bošnjaci diskriminisani prilikom izbora kandidata za obuku za vatrogasce - spasioce, navodeći da za taj konkurs "nacionalna, verska ili rodna pripadnost...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.