Izvor: Politika, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP Crne Gore se ruga italijanskom ambasadoru

Gabrijel Meuči prilikom dolaska na prijem skrajnut u stranu samo zato što je bio u – "ladi nivi" Podgorica – Jučerašnje saopštenje Uprave policije Crne Gore moglo bi se shvatiti više kao podrugivanje sa ambasadorom Italije u Crnoj Gori Gabrijelom Meučijem, nego ozbiljno pojašnjenje nesporazuma crnogorske policije, i tim povodom izdatog izvinjenja, prilikom dolaska italijanskog diplomate na proslavu Dana državnosti (12. jula) u vilu "Gorica" u Podgorici. Uprava policije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naime, u jučerašnjem saopštenju za javnost poručila je Meučiju da je zainteresovana za kupovinu njegovog vozila "lada niva", koje bi "namenski koristila za operativne potrebe".

– Verujemo da će Meuči uspeti u nameri da proda "ladu nivu" po povoljnoj ceni, a ovim putem iskazujemo zainteresovanost za kupovinu tog vozila, koje bismo namenski koristili za operativne potrebe – kaže se u reagovanju Uprave policije.

Noć pre Dana državnosti, ambasador Meuči je ovim vozilom, sa diplomatskim tablicama, krenuo u državnu rezidenciju vila "Gorica" u Podgorici na prijem koji je tim povodom priredio predsednik države Filip Vujanović, ali ga je na prilazu rezidenciji policija zaustavila i sklonila iz saobraćaja i propustila "važnije goste", a očevici kažu da je reč o predsedniku Demokratske partije socijalista i nekadašnjem predsedniku i premijeru Milu Đukanoviću.

Nakon ovog incidenta Meuči je uputio protestno pismo crnogorskom ministru unutrašnjih poslova Jusufu Kalamperoviću obaveštavajući ga o neprijatnostima koje je imao 12. jula dolazeći na prijem, na šta je odgovorila Uprava policije tvrdeći da italijanski diplomata na vozilu nije imao diplomatske tablice. Nekoliko dana posle "policijskog objašnjenja", italijanski ambasador je reagovao tako što je u dnevnim novinama dao veliki oglas sa fotografijom automobila u kojem je naveo da prodaje "sporni automobil, 'ladu nivu' sa diplomatskim tablicama izdatim od strane podgoričke policije".

Uprava policije je juče, u novom saopštenju, navela da je saobraćajna policija na trasi, planiranoj za dolazak zvanica u vilu "Gorica" upozorila vozače tri vozila da se sklone sa puta, radi nesmetanog saobraćaja, te da "u tom momentu policijski službenici nisu primetili da se u vozilu "lada niva", koje se, kao treće, kretalo u toj koloni, nalazi Meuči".

– Reakciju i upozorenje policijskih službenika izazvala je i činjenica da se objektivno nije moglo očekivati da neka od zvanica, pa ni ambasador Meuči, koji je rado viđen gost na državnim i drugim svečanostima, "ladom nivom" uputio na proslavu Dana državnosti Crne Gore", navode u Upravi policije.

– Čim je konstatovano da se u "ladi" nalazi Meuči, policijski službenici su ga propustili i predviđenom trasom uputili prema vili "Gorica".

Policija posebno ukazuje u saopštenju da Meuči "nije zaustavljen kako bi se obezbedio prolazak nekom drugom licu, pa ni predsedniku DPS-a Milu Đukanoviću".

Terensko vozilo "lada niva" sa registarskom oznakom PG 41-A-014/07, registrovano je do 19. jula 2006. godine na ime ambasadora Meučija, a MUP ističe da mu je izdata i "dopunska tablica" CMD, koja se izdaje šefu diplomatskog predstavništva ili misije, a koja kritičnom prilikom nije bila na putničkom – terenskom motornom vozilu, kao propisno izdata od nadležnog organa". Uprava policije tvrdi da, samim tim, vozilo nije bilo obeleženo na propisan način.

– Simptomatičan je i indikativan oglas Meučija o prodaji "lade nive", koji je i provokativan po svojoj sadržini i osnovnoj nameri – prodaja vozila, najmanje grešnog u celoj situaciji – navode iz Uprave policije i izražavaju čuđenje što je za kupovinu Meučijevog vozila posebno zainteresovana nemačka ambasada.

Na kraju još ostaje nedoumica – kako to crnogorska policija zna da je za kupovinu automobila italijanskog diplomate zainteresovana ambasada SR Nemačke, iako tu činjenicu nisu saopštili ni iz italijanske, ni iz nemačke ambasade.

Novica Đurić

[objavljeno: 25.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.