Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP CG: Nisu prekršena ovlašćenja

Podgorica -- Pri upadu crnogorskih specijalaca u spuški zatvor povređen je 31 zatvorenik, a pet ih je upućeno na bolničko lečenje.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Mićo Orlandić rekao je da je pretres obavljen u skladu s propisima i da je kod zatvorenika nađeno devet mobilnih telefona i više opasnih predmeta, kao što su špricevi i druge stvari čije je držanje u zatvoru zabranjeno.

"Tokom pretresa jedne od devet prostorija došlo je do incidenta. Prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulaska službenika policije u prostoriju jedan od pritvorenika je pri silasku sa gornjeg kreveta udario pripadnika policije koji ga je refleksno odgurnuo. Pritvorenik je udario glavom u metalnu površinu kreveta, ali bez povreda. Ko god u ovoj državi smatra da je policija prekoračila zakonom utvrđena ovlašćenja ima na raspolaganju zakonom predviđene mehanizme da utvrdi činjenično stanje i odgovornost službenika policije", kaže Orlandić.

Istražni sudija Višeg suda Hamid Ganjola u izjavi za Slobodnu Evropu je potvrdio da je izdao nalog za pretres ćelija u spuškom zatvoru. Ganjola je, međutim, naveo i da su pripadnici Specijalne jedinice zloupotrebili položaj i ovlašćenja. "Mi smo dali tu naredbu, ali ne za prebijanje, nego za pretres. U naredbi se kaže na koji način se pretres vrši i kako se pretres vrši i šta može da se radi pri pretresu. Ne može neko nekoga fizički da zlostavlja kad se pretres vrši. Ovo što je rađeno je katastrofa. Čovek ne može da veruje da to može da se desi, da su zloupotrebili ovlašćenje i položaj, uradili su nešto što ni u kom slučaju nije smelo da se uradi", kaže on.

Iako su zvaničnici MUP-a saopštili da policajci nisu prekršili ovlašćenja, resorni ministar Dragan Đurović naložio je unutrašnjoj kontroli da utvrdi da li je u okviru pretresa povređen zakon.

Incident je obelodanjen na suđenju Damiru Mandiću, optuženom za ubistvo urednika lista Dan Duška Jovanovića. Mandić je takođe prebijen u zatvoru u Spužu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.