Izvor: B92, 20.Sep.2010, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loznica:Požar u fabrici lokalizovan

Loznica -- Požar, praćen velikim oblakom crnog dima, koji je izbio u fabrici ''Kord'' nekadašnje hemijske industrije ''Viskoza'' u Loznici, pod punom je kontrolom.

Ne očekuju se ekološki problemi, ali će mestimično još tinjati.

Zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Petar Ekmeščić je po podne rekao da je do požara došlo ''prilikom kontrolisanog uklanjanja plastičnih i gumenih elemenata na delu cevovoda koji se sečenjem razdvaja kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se koristio kao sekundarna sirovina''.

Prema njegovim rečima, taj postupak se, u prisustvu vatrogasaca, odvija duže vreme, ali je ovoga puta izmakao kontroli i vatra se rasplamsala u većem obimu, a veliki oblak crnog dima koji se tamo pojavio bio je posledica sagorevanja gumenih i plastičnih delova cevovoda.

Budući da je požar lokalizovan i da je pod kontrolom, zahvaljujući činjenici da u ''Kordu'' ni u blizini te fabrike nema opasnih meterija, ''ne očekuju se ekološki problemi'' naglasio je Ekmeščić, koji je i zamenik gradonačelnika Loznice.

Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Petar Katanić je ranije rekao za Tanjug da su požar pokušali da ugase dežurni vatrogasci ''Viskoze'', a pošto u tome nisu uspeli, u 12.42 su se obratili za pomoć lozničkoj Vatrogasno-spasilačkoj jedinici čije su dve ekipe ubrzo stigle na mesto požara.

On je dodao da službeno još nije utvrđeno šta je uzrok požara, a prema nezvaničnim podacima, nastao je tokom sečenja starih rezrvoara i cevovoda u fabrici ''Kord''.

Požar je sada lokalizovan i na njegovom potpunom gašenju se intenzivo radi, ali će na nekim mestim nastaviti da tinja zbog osobina zapaljenih materija (guma i plastika), rekao je Katanić navodeći da zasad u štabu nemaju drugih pojedinosti.

Do požara većih razmera u ''Viskozi'', kada je smrtno stradao jedan radnik, došlo je 8. decembra 2008. godine, prilikom sečenja metalnih cevi aparatom za autogeno zavarivanje radi dobijanja sekundarnih sirovina, u Fabrici svile, odakle se vatra prenela na Fabriku cel-vlakna.

U gašenju tog požara, koje je trajalo tri-četiri dana, učestvovale su vatrogasno-spasilačke jedinice sa područja policijskih uprava u Šapcu, Valjevu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Užicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.