Ljuma nije Lima

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljuma nije Lima

Dok ministar donosi na noge „pasporte” glumcima, manekenkama i sportistima, gotovo četiri miliona građana prelazi mukotrpan put ne bi li se dokopalo ovog važnog dokumenta

Od kada je počelo izdavanje „crvenih” biometrijskih pasoša, sredinom 2009. godine, građani Srbije prolazetrnovit put do ovog dokumenta. Redovi od posle ponoći pa do otvaranja „kapija” policijskih stanicasu svima poznati. I to dva putau mesec dana – prvo kada predaju dokumenta pa zatim kadapodižu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pasoš.

Redovi, tuče, „čuvanje mesta”, prodaja mesta u redu, letnje nesvestice na 35 stepeni, smrzavanje na zimskim minusima… Sve to iskusili su građani čekajući na „crveni pasoš”.

Naravno sve to tek kada plate 2.000 dinara i prikupe potrebnu dokumentaciju – uverenje o državljanstvu Republike Srbije, izvod iz matične knjige rođenih, uz koje prilažu važeću ličnu kartu, pasoš čiji je rok važenja istekao i po želji, fotografiju veličine 50 puta 50 milimetara na jednobojnoj sivoj pozadini.

MUP je početkom prošle godine za Beograđane uveo SMS sistem za zakazivanje termina za predaju dokumenata za biometrijski pasoš i ličnu kartu. Slanjem poruke na bilo koju od tri mreže Beograđani dobiju datum i vreme kada bi trebalo da odu i predaju zahtev i dokumente za dobijanje pasoša. Problem je kada vam operater uzvrati porukom da su svi termini već rezervisani.

Ubrzo zatim MUP je u saradnji sa Upravom za Digitalnu agendu na portalu eUprava (www.euprava.gov.rs), pustio u rad sistem, koji pruža mogućnost elektronskog zakazivanja termina za predaju dokumenata za izdavanje ličnih karata i pasoša putem Interneta.

Građani su malo odahnuli, ali sve do početka leta prošle godine, kad su opet počeli da se žale na redove.

Sve ovo važi za običnu „raju”, a privilegovani protekcijom ministra rešavaju to „pucnjem palca”.

Najsvežiji primer je glumac Žarko Laušević, koji je i sam bio iznenađen brzinom i načinom uručivanja srpskog pasoša koji mu je ministar Dačić doneo „koferom” u Njujork. Dačić je rekao da je pasoš izdat u okviru redovne procedure, jer je Laušević u konzulatu u Njujorku već podneo zahtev za izdavanje pasoša.

Laušević je nedavno preko srpskog konzulata, odmah nakon odluke o pomilovanju srpskog predsednika, tražio pasoš. On je prošao klasičnu proceduru fotografisanja i apliciranja za taj dokument u diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Nakon toga DKP je poslao sve potrebne podatke u Srbiju, a pasoš mu je izdat 27. januara u Beogradu.

– S obzirom na to da sam pre izvesnog vremena učestvovao u izdavanju državljanstva Lauševiću, čin uručenja pasoša je nastavak brige za naše građane. On je prošao redovnu proceduru i ispunjava sve uslove da dobije taj dokument. Čast mi je da čoveku čija sudbina i ispovest izazivaju toliku pažnje uručim srpski pasoš – izjavio je Dačić za medije.

Vlada Srbije donela je u septembru 2010. godine rešenje o prijemu brazilskog fudbalera Kordove Kleversona Gabrijela Klea u državljanstvo Srbije, da bi strelac mogao ubuduće da igra za naš nacionalni tim.

Kleo je pasoš dobio po skraćenom postupku koji je pokrenuo ministar policije Ivica Dačić. Ministar je prošle godine i dvojici sportista uručio srpske pasoše. Prvi je Rus, Dmitrije Gerasimenko, takmičar džudo kluba Crvena zvezda. Dačić je objasnio da je Gerasimenko dobio dvojno državljanstvo, jer zakoni Srbije i Rusije dozvoljavaju takvu mogućnost, kao i da je dokument izdat na predlog Vlade Republike Srbije na osnovu zahteva džudo kluba Crvena zvezda i preporuke Ministarstva omladine i sporta.

Srpski pasoš i ličnu kartu dobio je od ministra i Brazilac, Evandru Goebelu, fudbaler Crvene zvezde, jer zakoni obe zemlje dozvoljavaju dvojno državljanstvo. Pasoš je takođe izdat na predlog Vlade Republike Srbije na osnovu zahteva Crvene zvezde i preporuke Ministarstva omladine i sporta.

Godinu dana ranije Dačić je pasoš uručio Adrijani Limi, brazilskoj manekenki i supruzi košarkaša Marka Jarića i to putem specijalne uredbe kojim je Lima izbegla birokratsku proceduru.

Ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, uručio je u februaru prošle godine rešenje o dobijanju srpskog državljanstva Ljumi Milićević, Albanki koja se 2007. godine udala za Srbina Radisava Milićevića, od tada živi na Goliji, a u septembru prošle godine suprug joj je poginuo.

To je urađeno iz humanitarnih i ljudskih razloga. Strana državljanka, u slučaju braka, može da dobije naše državljanstvo posle tri godine, ali to u ovom slučaju nije bilo moguće jer je Ljumi Milićević pre tog roka poginuo suprug”, rekao je tada Dačić.

Ljuma Milićević živi s dvojicom sinova i bolesnom svekrvom u zabačenom selu Guberevu.

Ona je prva od oko 215 Albanki udatih u Srbiji, koja je dobila naše državljanstvo.

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 02.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.