Izvor: B92, 05.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lilic: Necu dobrovoljno u Hag

Beograd -- Bivsi jugoslovenski predsednik Zoran Lilic u izjavi za RTV B92 demantovao je da je otputovao u Hag i naglasio da "njegov dobrovoljan odlazak u Hag u svojstvu svedoka tuzilastva protiv Slobodana Milosevica ne dolazi u obzir". "U Hag cu otici jedino ako tako odluci moja drzava, s tim da pre odlaska sve sto imam da kazem iznesem pred nasim organmima vlasti", rekao je Lilic. On je naglasio da je "obaveza svakog da svedoci, ali pod odredjenim uslovima i uz obezbedjenje minimalnog nivoa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postovanja". "Svedocenje nije moja privatna stvar i necu ni privatno, ni dobrovoljno da svedocim. Nasa drzava je, na zalost, nonsalantna i ne vodi racuna o svojoj poziciji i saradnji s Hagom. Ja jesam razgovarao s istraziocima Tribunala i precizno sam rekao da ne zelim da dajem nikakvu izjavu, vec da bi moja drzava trebalo da odluci ko ce i pod kojim uslovima da svedoci pred Tribunalom", naglasio je Lilic. On je istakao da "ne prati redovno sudjenje Milosevicu" i da smatra da "Milosevic nije kriv za ono sto mu je stavljeno na teret, bar kad je o vojsci rec", ali da bi "morao da odgovara pred nasim sudom". Prema njegovoj analitickoj proceni i laickom utisku "Milosevic relativno lako izlazi na kraj s grupom albanskih svedoka".

List "Danas" je objavio da je Lilic otputovao u Hag jer su haski istrazioci insistirali da svedoci protiv Slobodana Milosevica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.