Lik, (ne)delo i inicijali

Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lik, (ne)delo i inicijali

Ime i prezime osumnjičenih uz fotografiju policija objavljuje uglavnom kada se radi o organizovanim kriminalnim grupama

Poslednjih nekoliko meseci javnost je uskraćena za pun identitet ljudi "s one strane zakona" koje je policija uhapsila. U saopštenjima MUP-a Srbije obično se navodi samo puno ime i prvo slovo prezimena uhapšenog. To je, inače, praksa i u mnogim evropskim zemljama, kao na primer u Švajcarskoj, da bi se zaštitio identitet osumnjičenog. Ali ono što buni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << domaće građane, ali i same novinare, jesu situacije kada policija izda saopštenje sa zaštićenim podacima, a uz to pošalje fotografiju uhapšenog.


Kao najilustrativniji primer može se izdvojiti onaj od pre nekoliko meseci kada je MUP Srbije obavestio javnost da je otkriven čovek koji je napastvovao i silovao žene. Uz zaštićen identitet uhapšenog medijima je dostavljena njegova fotografija.

Saopštenja kojima policija informiše javnost pišu se na osnovu događaja, koji su obično kriminalistički obrađeni. To podrazumeva da su osumnjičeni uhapšeni, kao i da je prikupljeno dovoljno dokaza koji potkrepljuju krivičnu prijavu.

Povodom nedoumica javnosti i sve češćih pitanja građana kojima je nelogično to što policija želi da sačuva privatnost osumnjičene osobe time što će objaviti ime i prvo slovo prezimena uz fotografiju, razgovarali smo sa Draganom Kajganić, iz Biroa za odnose sa javnošću i medijima MUP-a Srbije.

– Pravilo je da policija saopštava ime i prvo slovo prezimena osumnjičenog da bi se zaštitio njegov identitet. Međutim, kada se sumnja da ima više žrtava, objavljujemo i njegovu fotografiju, jer je to u interesu žrtve. Uz fotografiju se obično objavi broj telefona na koji građani mogu da se jave – objašnjava Dragana Kajganić.

Takođe, ima slučajeva da policija objavljuje puno ime i prezime osumnjičenih uz fotografiju. Prema rečima naše sagovornice, puno ime i prezime uhapšenih objavljuje se u situacijama kada postoji pojačano interesovanje javnosti za određene slučajeve, odnosno kada je reč o poznatim ličnostima. Primer za to je nedavno objavljivanje imena i prezimena uhapšenih direktora preduzeća "Enjub".

Osim toga, u određenim policijskim saopštenjima uz pun identitet osoba objavljene su i njihove fotografije.

– Ime i prezime osumnjičenih uz fotografiju policija objavljuje jer smatra da je to u interesu javnosti. To se uglavnom radi kada se radi o organizovanim kriminalnim grupama – kaže Kajganićeva.

Dragana Kajganić kaže da policija u svakom pojedinačnom slučaju, kada osim saopštenja ponudi i fotografiju osumnjičenog, to uvek radi uz saglasnost istražnog sudije nadležnog suda.

Ona napominje da je zaštita identiteta osumnjičenog jedan od uslova informisanja javnosti, regulisan internim uputstvom odnosno Osnovnim standardima u postupanju sa medijima u čijoj su izradi učestvovali i sami novinari, kao i Zakonom o policiji.

Jedno od pravila jeste i da se samo inicijali saopštavaju kada se radi o maloletnim osobama, bilo da su žrtve ili počinioci krivičnog dela. Kada su u pitanju samoubistva, policija na insistiranje novinara može dati samo inicijale.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.