Izvor: B92, 04.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legiju u zatvoru čuva JSO?

Beograd -- Upravnik Centralnog zatvora u Beogradu Miroslav Micić kaže da su preduzete sve mere da Milorad Ulemek ne pobegne iz zatvora.

Prema informacijama do kojih je došla ekipa emisije "Insjder", veći deo jednice Žandarmerije, koja obezbeđuje Centralni zatvor, čine pripadnici bivše Jedinice za specijalne operacije. Upravnik Centralnog zatvora kaže da nema takvih informacija i da nema razloga da ne veruje Žandarmeriji.

U septembru prošle godina Uprava Centralnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatora u Beogradu zatražila je pomoć od MUP-a Srbije, koji im je dodelio jedinicu Žandarmerije, čija je nadležnost da obezbeđuje zatvor spolja. Upravnik zatvora, Miroslav Mićić, kaže za B92 da se tu završavaju nadležnosti Žandarmerije i da oni nemaju nikakav kontakt s pritvorenima, jer to i nije po zakonu. Međutim, prema saznanjima emisije "Insadjer", većinu od 25 pripadnika Žandarmerije, koji obezbeđuju zatvor, čine pripadnici rasformirane JSO. Dešava se da se u nekim periodima u jedinici nalazi 14 ili 16 bivših "crevnih beretki".

Upravnik zatvora u to ne veruje i kaže: "Nemam tu informaciju. Ne bi bilo kolegijalno da se ja mešam u kadrovanje Žandarmerije. Verujem rukovodećim starešinama Žandarmerije i mogu da naglasim da je saradnja sa Žandarmerijom izuzetna. Vrlo su korektni i profesionalni i nadam se da će tako i da se nastavi."

Novinar B92 pitao je Mićića da li ima uvide u njihove biografije, a on je rekao: "Nemam uvide u njihove biografije. Nisam to ni tražio".

B92: Da li bi vas bilo strah da ti ljudi obezbeđuju zatvor dok je njihov komandant zatvorenik istog?

Mićić: "Nisam razmišljao o tome. Nisam razmišljao o tome da li bih neke druge mere preduzeo, ali da je takva situacija, da imam takve informacije, verovatno bih se drugačije ponašao."

B92: Da li možda Žandarmerija sprovodi te zatvorenike od zatvora do suda?

Mićić: "Ne sprovodi ih lično. Znači, nije neposredno uz njih. O procedurama ne mogu da govorim, ali u svakom slučaju, možete da vidite da su oni u nekom obliku pratnje."

Postavalja se i pitanje da li postoji mogućnost da Ulemek pobegne iz Centralnog zatvora.

B92: Strahujete li da bi Legija mogao da pobegne?

Mićić: "Pa strahujem i ne strahujem. Mislim da sam preduzeo dovoljno mera da bih to na vreme osujetio i sprečio."

B92: Mislite li da je to uopšte moguće?

Mićić: "Nemam komentara."

Mićič kaže i da niko od pritvorenika, uljučujući i Milorada Ulemeka, nema specijalni status ili neke pogodnosti i da su iza zidova Centralnog zatvora svi isti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.