Izvor: Blic, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija traži odlaganje

Legija traži odlaganje

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, i njegovi branioci zatražiće danas u Specijalnom sudu odlaganje nastavka suđenja za ubistvo premijera Đinđića. Planirano je da Legija, posle mesec dana priprema, iznese odbranu, međutim, njegov advokat Slobodan Milivojevića kaže za Blic' da će tražiti odlaganje zbog predstojećih predsedničkih izbora.

- Podnećemo zahtev sudiji Marku Kljajeviću da do završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsedničkih izbora odloži Legijinu odbranu. Ne želimo da uoči izbora Ulemekova izjava bude predmet političkih zloupotreba i manipulacija. Legija je odmah posle predaje znao šta će reći na sudu, ali bilo mu je potrebno izvesno vreme da pregleda spise i pripremi kontraargumente na tvrdnje nekih svedoka. Uglavnom je to uspeo, ostale su samo neke sitnice i predsednički izbori su jedini razlog zašto tražimo odlaganje - objasnio je Milivojević.

Legija je prvooptuženi za ubistvo premijera Đinđića, predao se policiji 2. maja, na sudu se pojavio nekoliko dana kasnije i zatražio dodatno vreme da se pripremi. Sudija Kljajević mu je odobrio mesec dana da pregleda spise, međutim, u javnosti su se pojavile spekulacije da će Ulemekova odbrana, na početku izborne tišine i nekoliko dana uoči predsedničkih izbora, imati uticaj na tok izbora. Maja Kovačević, portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda, kaže za 'Blic' da je novi zahtev branilaca neodgovoran.

- Ne znam šta će sudsko veće odlučiti, ali svakako će morati da pitaju i druge učesnike u postupku koji čekaju nastavak suđenja. Neodgovorno je podnositi takav zahtev pred sam početak Legijine odbrane, jer su branioci imali dovoljno vremena i mogli su pre deset-petnaest dana da pismeno dostave sudu taj predlog. Ukoliko sud odluči da ipak odloži nastavak, to će predstavljati nove troškove u vezi sa obezbeđenjem zgrade, dovođenjem pritvorenika i slično. Osim toga, prethodnim odlaganjem već je poremećen unapred isplanirani raspored rada sudija i zauzetosti sudnica. Najzad, sud se ne bavi politikom i izborima već samo optužnicom. Šta ako bude drugog kruga predsedničkih izbora ili ako uskoro budu zakazani lokalni izbori? Ukoliko Ulemek ne bude hteo da iznese odbranu, sud će konstatovati da se on brani ćutanjem i nastaviti postupak - kaže Kovačevićeva.

Advokat Rajko Danilović, pravni zastupnik porodice Đinđić, smatra da predsednički izbori ne mogu biti osnov za odlaganje Ulemekove odbrane.

- Sudija Kljajević može da uvaži ili odbije predlog branilaca, ali mislim da se radi o manipualciji i triku. Dovođenjem u vezu predsedničkih izbora i Legijine odbrane, branioci u stvari njihovom klijentu pridaju mnogo veći značaj nego što on zaista ima. Izbori jesu važni, ali ne vidim kako osoba optužena za veoma teško krivično delo može da utiče na svest birača i na njihovu odluku prilikom izbora predsednika - kaže Danilović. Z. Dojić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.