Izvor: Blic, 12.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija svedok u "slučaju braće Bitići"

Na suđenju dvojici bivših srpskih policajaca Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, zbog pomoći izvršiocima ubistva braće Bitići 1999. godine, danas je sudsko veće odlučilo da kao svedok bude saslušan nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija.



Bivši pripadnici Posebnih jednica policije Sreten Popović i Miloš Stojanović su optuženi da su izvršili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika tako što su američke državljane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << braću Ilija, Mehmeta i Agrona Bitićija "lišili prava na pravično suđenje i na taj način pomogli nepoznatim licima MUP-a Srbije i Specijalnih antiterorističkih jedinica da ih liše života".

Tela braće Bitići, sa rukama vezanim žicom, pronađena su u masovnoj grobnici u Petrovom selu 2001. godine.

Na današnjem glavnom pretresu predsedavajući veća sudija Vesko Krstajić je rekao da će Ulemek biti saslušan na zahtev Tužilaštva za ratne zločine, a datum saslušanja biće naknadno određen.

Ulemek je osuđen na po 40 godina zatvora za umešanost u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi, kao i za otmice koje je počinio "zemunski klan".

Na 15 godina zatvora Ulemek je osuđen i za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, kada su poginula četvorica funkcinera Srpskog pokreta obnove, Drašković zadobio teške telesne povrede.

Punomoćnik oštećenih advokat Dragoljub Todorović predložio je da se u daljem dokaznom postupku kao svedoci saslušaju i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i bivši visoki funkcioner MUP-a Dragan Karleuša na okolnosti masovnih grobnica u Petrovom selu.

Predloženo je i da svedoči penzionisani general Vojske SRJ Božidar Delić, koji bi na sudu trebalo da iznese svoja saznanja da li je na teritoriji Kosova i Metohije postojala "Atlantske brigada".

O ovim predlozima, kazao je Krstajić, sudsko veće će naknadno odlučiti.

Prema optužnici, braća Bitići bili su pripadnici dobrovoljačke jedinice "Atlantska brigada", koja se u aprilu 1999. stavila u službu OVK.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.