Legija sakrio pare, za zaplenu samo kuće

Izvor: Blic, 25.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija sakrio pare, za zaplenu samo kuće

BEOGRAD - Do novca koji su na račune u inostranim bankama sakrili Milorad Ulemek Legija i ostali pripadnici zemunskog klana biće veoma teško doći, tako da pravosudnim vlastima ostaje samo mogućnost da zaplene njihovu imovinu u Srbiji, kaže za „Blic" izvor blizak vrhu pravosuđa.

Po presudi Specijalnog suda od 18. januara, kojom je 26 pripadnika klana osuđeno na 465 godina zatvora, njih sedmorica su dužni i da porodicama otetih vrate otkup od skoro 12 miliona evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Osim Legije, novac moraju da vrate Aleksandar Simović i Dušan Krsmanović, kao i begunci Miloš Simović, Sretko Kalinić, Milan Jurišić i Vladimir Milisavljević. Ukoliko taj novac sami ne nadoknade, Specijalno tužilaštvo i ministarstva pravde i finansija će osim zaplene njihove imovine pokrenuti i potragu za njihovim novcem. Pretpostavlja se da su „zemunci" posle ubistva premijere Zorana Đinđića raspolagali velikom količinom novca.

- Najviše novca imao je Milorad Ulemek Legija i to na nekoliko računa u švajcarskim bankama. Srpskoj policiji predao se tek nakon što je posle godinu dana skrivanja novac sa računa prebacio na sigurno. Pretpostavka je da su računi koje je koristio prazni. Gde je sakrio novac, biće veoma teško utvrditi. Mogao je da podigne i skloni keš, ali i da milione evra bogatstva prebaci na račune njemu bliskih ljudi - kaže izvor „Blica".

On navodi i da je velikim sumama novca raspolagao i Sretko Kalinić dok su ostali iz zemlje u vreme „Sablje" pobegli skoro bez novca i da su se u inostranstvu sakrivali isključivo zahvaljujući pomoći jataka.

Uprkos najavama da će imovina „zemunaca" biti oduzeta, da bi se namirile žrtve njihovih otmica, sudija Četvrtog opštinskog suda Zoran Tejić ističe da imovina ne može biti oduzeta ako je prebačena na druga lica.

- Sud u izvršnom postupku ne istražuje na koga je preneta imovina, već se samo fokusira na onoga ko je krivičnom presudom određen da vrati novac. Ako osuđenik nema novca na svoje ime, sud dalje ne može da istražuje gde je ta imovina završila - ističe sudija Tejić.

On je dodao da je moguće oduzeti imovinu i od trećih lica, samo ako je u presudi krivičnog suda naznačeno ko su te osobe na koje je imovina mogla da bude preneta.

- Jedna od mogućnosti jeste i da se imovina oduzme od supruga osuđenih, ali samo ona koja se vodi kao zajednička - navodi sudija Tejić.

On je objasnio da je ipak moguće poništiti ugovore o prenosu imovine na treće osobe, ali da to mora da pokrene republički javni pravobranilac.

- Takođe, uskoro se očekuje usvajanje zakona o oduzimanju imovine stečene organizovanim kriminalom, koji propisuje da je moguće oduzeti celokupnu imovinu, za koju osuđeni mafijaš ne može da dokaže poreklo - ističe Tejić.

Slično misli i profesor Goran Ilić sa Pravnog fakulteta.

- Novi zakon će omogućiti da se postavi pitanje porekla imovine osobe osuđene za određena krivična dela. Tada će pripadnici kriminalnih grupa morati da dokazuju da su imovinu stekli zakonito, a ono što ne uspeju da dokažu biće im oduzeto. Predviđeno je da tužilac može u roku od godinu dana od pravosnažne presude da pokrene postupak za oduzimanje imovine, a očekuje se da će novi zakon stupiti na snagu tokom proleća - kaže profesor Ilić. U slučaju „zemunaca" nije izvesno da će pravosnažna presuda uopšte biti doneta ove godine, pa će se oni sigurno naći pod udarom novog zakona.

Primedbe advokata

U Vrhovnom sudu u Beogradu juče je održana sednica po zahtevu za zaštitu zakonitosti, koju su kao vanredni pravni lek na presudu za ubistvo Ivana Stambilća i atentat na Vuka Draškovića u Budvi, podneli branioci optuženih. Advokati Milorada Ulemeka i Branka Berčeka, koji su osuđeni na po 40 godina zatvora, izneli su niz primedbi na rad nižih sudova, istakavši da je najsporniji iskaz svedoka saradnika Nenada Šarea, koji je policiji pokazao mesto gde je zakopan Stambolić. Oni tvrde da je dovođenje Šarea na Frušku goru bilo nelegalno, jer tome nisu prisustvovali branioci osumnjičenih. Vrhovni sud će naknadno saopštiti odluku po žalbi odbrane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.