Legija i Rade Marković prebačeni u Zabelu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jul.2010, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija i Rade Marković prebačeni u Zabelu

Nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Rade Marković i bivši komandant "Crvenih beretki" Milorad Ulemek Legija prebačeni su rano jutros iz Okružnog zatvora u Beogradu na izdržavanje kazne u požarevački zatvor Zabela, u kome će Legija biti prvi stanovnik Posebnog, novog odeljenje zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem.

Odluku o upućivanju u taj zatvor doneo je Specijalni sud u Beogradu, a po toj sudskoj odluci, Ulemekov boravak u tom posebnom odeljenju zatvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koji je jedan je od najbezbednijih u Srbiji, predviđen je na dve godine, posle čega će sud preispitati da li postoje razlozi za njegovo zadržavanje pod specijalnim režimom.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović kazao je da je Ulemek, rešenjem predsednika Višeg suda u Beogradu, upućen na izdržavanje kazne u Posebno odeljenje požarevačkog zatvora, dok je Marković prebačen u sedmi paviljon tog zatvora.

Obradović je, u izjavi novinarima, napomenuo da su Ulemeka i Markovića prebacili rano jutros pripadnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Žandarmerija, uz maksimalnu diskreciju i uz visoku profesionalnost.

Prema njegovim rečima, do sada su izvršeni lekarski pregledi i oni su primljeni i smešteni u prostorije gde će dalje izdržavati kaznu.

Na izdržavanje kazne u Posebno odeljenje požarevačkog "Zabele" mogu da budu poslati i organizator i pripadnik organizovane kriminalne grupe, kao i osuđeni za ratne zločine na kaznu od najmanje 10 godina, uz postojanje sumnje da će ugroziti sigurnost sudije i da će navoditi drugu osobu na izvršenje krivičnog dela.

Posebno odeljenje KPZ u Požarevcu opasano je zidovima višim od četiri metra, ima četiri osmatračnice i blindirana metalna vrata debljine desetak santimetara, sa elektronskim otvaranjem i zatvaranjem.

Shodno Zakonu o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, ukoliko se osuđenik nije dobro vladao tokom prve dve godine boravka u posebnom režimu tog odeljenja, rok se produžava za još dve godine.

U suprotnom, sud ga može prebaciti na izdržavanje kazne u isti zavod, ali u drugi režim iz kojeg takođe može da bude vraćen u poseban režim.

Prema osuđenima koji borave u Posebnom odeljenje požarevačke Zabele biće primenjen pooštreni režim, koji podrazumeva da osuđenici budu sami u ćeliji, dok se dodir sa spoljnim svetom obavlja pod strogom kontrolom zatvorske uprave i suda, izuzev kontakata s advokatom.

Osuđenik ima pravo da se dopisuje sa bračnim partnerom i roditeljima, sa drugim osobama samo uz pisanu saglasnost suda, a u slučaju zloupotrebe i ovo pravo se može ograničiti ili uskratiti.

Sadržaj pisama se nadzire, osim sa braniocem, a o svim primljenim i otpremljenim pismima vodi se posebna evidencija.

Pravo na telefonski razgovor osuđenik ima najviše dva puta mesečno samo sa bliskim srodnicima, dok se sa ostalim osobama razgovori obavljaju uz saglasnost predsednika suda.

Isto se odnosi i na posete bliskih srodnika - dva puta mesečno, posete se snimaju audio i vizuelno, osim posete branioca, zbog ustavnih ograničenja.

Zgrada specijalnog zatvora smeštena je tik uz sedmi paviljon, u koji je prebačen Rade Marković, gde kazne izdržavaju osuđeni za najteža krivična dela, a od kojih će se neki uskoro naći i u novom delu zatvora, u kome važe posebna pravila.

Zgrada ima dva sprata sa po dva krila, koje deli kontrolna soba, i ukupno 60 ćelija sa video nadzorom.

Svaka ćelija je od po 10 kvadrata, ima tuš kabinu, ormarić, sto, stolicu, lavabo iznad koga se nalazi ogledalo, krevet, radijator, čučavac, dve utičnice i priključak za televizor.

Iznad duplih metalnih vrata u samoj ćeliji nalazi se kamera za video nadzor.

Prema pravilima o kućnom redu, zatvorenici ustaju u šest ujutru, a svetla se gase u 23.07, osim ukoliko ne izraze posebnu želju da gledaju neku emisiju na televiziji.

Svakoga dana zatvorenici imaće pravo na dva sata šetnje, dok će im posete najužih članova porodice biti omogućene jednom mesečno, u trajanju od sat vremena.

Ovaj zatvor, za razliku od svih drugih, neće imati takozvanu "ljubavnu sobu" i prilikom poseta zatvorenici neće moći da dođu u direktan fizički kontakt sa svojim posetiocima.

U sobi za posete zatvorenici će moći da pričaju sa posetiocima kroz pancirno staklo, putem interfona. U sobi za dnevni boravak nalazi se jedna telefonska govornica, a svi telefonski razgovori, izuzev sa braniocem, biće snimani.

Dvorište, od oko 100 kvadratnih metara, sastoji se od dva odvojena boksa i natkriveno je čeličnom žicom, a opasuje ga betonski zid.

U posebnom odeljenju nalaze se i ambulanta, kuhinja i soba za rekreaciju.

Za upućivanje osuđenika u Posebno odeljenje potrebno da postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će sam ili preko nekog drugog lica, nastaviti da usmerava delatnost kriminalne grupe, uspostaviti saradnju sa drugom organizovanom kriminalnom grupom zbog nastavka kriminalne delatnosti ili da će organizovati sukob sa drugom kriminalnom grupom.

Na pooštreni režim izdržavanja kazne, shodno Zakonu, mogu biti upućeni i osuđeni za koje se proceni da bi mogli "preko drugog lica ugroziti sigurnost sudije, javnog tužioca ili drugog lica u krivičnom postupku koji je u toku ili je pravosnažno okončan, ili protiv drugog službenog lica koje je postupalo u pretkrivičnom postupku".

Milorad Ulemek Legija je tri puta osuđen na po 40 godina zatvora - zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, zbog ubistva bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi i kao pripadnik zemunskog kriminalnog klana, a služi jedinstvenu kaznu od 40 godina robije.

Nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Rade Marković osuđen je na 40 godina zbog zločina na Ibarskoj magistrali.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Legija i Rade Marković premešteni u Zabelu

Izvor: Večernje novosti, 11.Jul.2010

Ulemek i Marković u nedelju u ranim jutarnjim satima, uz velike mere opreza i obezbeđenja, tajno prebačeni u požarevački zatvor

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.