Lažnim uverenjima ojadili više banaka za milion i po evra

Izvor: Blic, 01.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažnim uverenjima ojadili više banaka za milion i po evra

Beograd - Istražni organi otkrili su u Beogradu dve grupe falsifikatora uverenja o zaposlenju na osnovu kojih su podizani krediti kod banaka. Oni se sumnjiče da su preko šest privatnih preduzeća omogućili da više od 150 osoba u desetak različitih banaka podigne kredite u vrednosti od oko milion i po evra.

- Osumnjičeni su otvarali privatna preduzeća koja su često menjala sedište da bi zavarala trag. Ta preduzeća služila su samo da izdaju lažna uverenja na osnovu kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su pojedinci dizali kredite u bankama. U pitanju su najčešće krediti od 5.000 do 20.000 evra. Korisnici takvih kredita su po završenom poslu tvorcima lažnih uverenja davali proviziju od 15 do čak 50 odsto od iznosa kredita. Zapazili smo da se ista imena pojavljuju u velikom broju slučajeva, počevši od kraja 2005. pa do danas. Tako smo uspeli da identifikujemo ove dve grupe - kaže izvor blizak istrazi.

Organizatori celog posla, prema rečima našeg izvora, spominju se kao pomagači ili podstrekači u mnogobrojnim krivičnim prijavama za neosnovano dobijanje kredita i drugih pogodnosti od banaka. U krivičnim prijavama najčešće se pominje ime Vanje Đ. (44). On je pre nekoliko godina osnovao preduzeće "Admiral” i postoje prijave da je preko tog preduzeća davao lažna uverenja o zaposlenju. To preduzeće je često menjalo sedište, u Mileševskoj ulici, u Nikole Gogolja, Turgenjevoj, a zatim je likvidirano. Ime Vanje Đ. se kasnije pojavljuje i u brojnim prijavama u kojima se navodi da je podstrekivao druge da otvore preduzeća koja izdaju lažna uverenja.

- Vanja Đ. dobro je poznat istražnim organima jer je osuđivan četiri puta. U Drugom opštinskom sudu 2002. mu je zbog falsifikovanja izrečena uslovna kazna od šest meseci zatvora. Pet godina kasnije Trećem opštinskom sudu je za prevaru uslovno osuđen na osam meseci. Zatim je 2008. osuđen u Petom opštinskom sudu na šest meseci zatvora zbog falsifikovanja, a u Drugom opštinskom sudu ove godine je osuđen zbog izdavanja platnih kartica bez pokrića na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora - kaže izvor "Blica”.

Prema rečima našeg izvora, Vanja Đ. je podstakao Jovicu Đ. (49) i Radoslava M. da otvore preduzeće "Marbek internacional”, kao i Svetislava N. (34) i Ivicu V. da otvore preduzeće "Supra”, koje je praktično nastavilo posao njegovog preduzeća "Admiral”.

Većina onih koje je Vanja Đ. odabrao da razgranaju posao takođe imaju bogat dosije, navodi izvor "Blica”. Jovica Đ. je dvaput osuđivan za teške krađe, a nedavno mu je za nasilje u porodici izrečena uslovna kazna od osam meseci. Svetislav N. je čak sedam puta osuđivan, i to od 2000. najčešće za teške krađe, a Ivica V. jednom je osuđivan za isto delo.

- Posao nastavljaju tako što je Svetislav N. podstakao Dejanu T. (43) i Vesnu S. (42) da osnuju preduzeće koje takođe građanima daje lažna uverenja o zaposlenju na osnovu kojih traže kredite od banaka - objašnjava naš izvor.

Drugo opštinsko tužilaštvo je maja prošle godine podiglo optužnicu protiv Svetislava N., Dejane T., Vesne S., kao i protiv još 11 ljudi, među kojima je najviše korisnika njihovih usluga, a Treće tužilaštvo aprila ove godine podiglo je optužnicu protiv Vanje Đ. i još 11 osoba.

- Njih dve su osnovale preduzeće "Balansero”, što je po nalazima istražnih organa, početak rada druge grupe. Dejana T. je vlasnica, a Vesna S. šef računovodstva "Balansera”. Njihovo preduzeće je takođe nekoliko puta menjalo adrese, od Čumićevog sokačeta, Dečanske, do Ulice vitezova Karađorđeve zvezde - navodi naš izvor. Inače, Dejana T. je ove godine pravosnažno osuđena zbog izdavanja platnih kartica bez pokrića na uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora.

- Dejana T. i Vesna S. podstakle su Slavicu K., Branka P. i Vukosavu K. da šire posao sa izdavanjem lažnih uverenja o zaposlenju. Slavica K. je osnovala preduzeće "KS kompani”, a Branko P. "Transferum” - kaže izvor "Blica”.

Prema rečima našeg izvora, problem je što ni u policiji ni u tužilaštvima zasad ne postoji sistem koji bi omogućio da se objedine svi podaci o osumnjičenima. Zbog toga je većina njih na slobodi. Organizatori će se teretiti za zloupotrebu službenog položaja, a preti im i kazna od dve do 12 godina, dok se korisnici terete za neosnovano dobijanje kredita i za to delo zaprećena je novčana kazna do dve godine zatvora.

Teško do naplate dugovanja

Zasad je identifikovano da je prva grupa izdala lažna uverenja o zaposlenju za više od 100 osoba koje su kasnije podigle kredite, dok je druga grupa dala takva uverenja za više od 50 osoba.

- Osobe koje su neovlašćeno podigle kredit ponašale su se različito. Neki su uredno otplaćivali rate, dok drugi nijednu ratu nisu platili. Za većinu koji su tako uzimali kredite zajedničko je da nemaju nepokretnu imovinu, tako da će biti teško naplatiti dugovanja - kaže izvor "Blica”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prevaranti "ojadili" banke

Izvor: Mondo, 01.Jun.2009

Istražni organi otkrili su u Beogradu dve grupe falsifikatora uverenja o zaposlenju na osnovu kojih su podizani krediti kod banaka pri čemu su banke oštećene za milion i po evra.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.