Izvor: B92, 08.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažna dojava u Jatovom avionu

Beograd -- Aerodrom "Nikola Tesla" primio je dojavu da se u avionu na liniji Dubai-Larnaka-Beograd nalazi bomba, za koju se ispostavilo da je bila lažna.

Posle sedam sati čekanja u Larnaki, putnici Jatovog boinga 737 bezbedno su stigli u Beograd. Niko od putnika na Jatovom letu Ju-089 do sletanja na kiparski aerodrom u Larnaki nije znalo da postoji mogućnost da je avionu bomba. Kapetan na letu Dubai-Larnaka-Beograd po sletanju je obavestio putnike o dojavi:

"To >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bilo 20-ak minuta pred sletanje. I onda sam primetila da je avion kružio tri-četiri puta, što je čudno za aerodrom u Larnaki koji je veoma mali, tako da nema nikakve potrebe da kruži avion. Znali smo da se nešto dešava, ali nismo znali šta dok nismo sleteli”

"Ne daj bože da su nam rekli u avionu. Boga mi, ne bi bilo zgodno”

"Ovo je za nas bilo ništa, ali ozbiljno koliko sam primetio niko nije bio u panici , normalno su se ponašali svi”

I 112 putnika koji je trebalo da se ukrcaju u Larnaki proveli su više sati čekajući svoj let. Razlozi odlaganja nisu im saopšteni.

Služba informisanja i obaveštavanja aerodroma "Nikola Tesla" u 7.37 sati primila je telefonom anonimnu dojavu da je u avionu boing 737 na letu ju 089 postavljena bomba koja će eksplodirati na visini od 8.000 metara.

Dojava je stigla 50 minuta pre sletanja na aerodrom Larnaka.

Operativni centar "Jata" je prosledio informaciju pilotu koji je istog momenta obavestio kontrolu letenja na kiparskom aerodromu.

Aerodromske službe u Larnaki su primenile proceduru za slučaj "najave bombe", podigle nivo bezbednosti na aerodromu na najviši stepen i nakon pregleda aviona, putnika i prtljaga zaključile da se radi o lažnoj dojavi.

Milan Moković iz Direktorata za civilni vazdušni saobraćaj kaže da je Direktorat o celom slučaju obavešten oko devet časova.

"Dobro je što je to bila lažna dojava, međutim u svim takvim situacijama, čak i kad je lažna dojava, mi to vrlo ozbiljno shvatamo, ne samo mi nego svi učesnici jer nikad se ne zna da li je lažna ili nije”, kaže on.

"I onda se postupa kao da je realna situacija, kao da je stvarna bomba i to se vrlo profesionalno radi . Iskustvo govori da je preko 95 odsto tih najava lažno, ali nikad se ne zna koja je stvarna. Tako da se postupa kao da je stvarna situacija”, objašnjava Moković.

On je nagalsio da će Direktorat, u skladu sa ovlašćenjima, ispitati ceo slučaj, a da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ispitati poreklo poziva.

Za lažne dojave, inače, predviđena je i kazna zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.