Laušević ponovo u glavnoj ulozi

Izvor: Politika, 04.Jul.2009, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laušević ponovo u glavnoj ulozi

Viši sud u Podgorici odlučivao je o slučaju četiri puta, a isto toliko puta je zbog poznatog glumca zasedao i Vrhovni sud Crne Gore. U ceo slučaj uključivao se i Savezni sud, koji je ukidao presude i jednih i drugih

Čiji je Žarko Laušević, srpski ili crnogorski državljanin? On je u pritvoru u SAD i uskoro bi mogao da bude izručen Srbiji po poternici koju je za njim raspisao pre sedam godina beogradski Treći opštinski sud! Ova poternica je raspisana posle Lauševićevog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bekstva od dosluženja zatvorske kazne zbog dvostrukog ubistva 1993. u Podgorici. Tada smo s Crnogorcima bili u zajedničkoj državi a danas, posle razlaza, Lauševićev slučaj može da bude prepun enigmi.

Kancelarija Interpola za Srbiju dobila je od američkog Biroa za emigraciju i carinu informaciju da je Laušević uhapšen 2. jula zbog boravka u toj zemlji bez imigracione vize. U ovom trenutku imigracione vlasti SAD razmatraju mogućnost njegove deportacije u Srbiju jer su njegova poslednja važeća dokumenta izdata u Beogradu. Više informacija o ovom slučaju koči to što je u Americi nacionalni praznik i mnoge službe praznuju.

Laušević je, da podsetimo, presudom Vrhovnog suda Crne Gore 2001. osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (21) i ranjavanja Andrije Kažića. On je u zatvoru u Spužu odležao četiri godine i sedam meseci, da bi bio pušten na slobodu 1998. odlukom sudije Svetlane Vujanović. Godinu kasnije otišao je u SAD. Vrhovni sud Crne Gore je 22. marta 2001. preinačio presudu i ponovo ga osudio na 13 godina. Ubrzo je usledila i poternica zbog dosluženja zatvorske kazne.

Poigravanje sudstva Lauševićem je potrajalo. Njegov brat je na kraju oslobođen svih optužbi, ali je zato Žarku kazna menjana s 15 na 13 godina, zatim na četiri, a menjalo se i mišljenje sudova da li je zločin počinio iz nužne samoodbrane ili ne.

Viši sud u Podgorici odlučivao je o slučaju četiri puta, a isto toliko puta je zbog Lauševića zasedao i Vrhovni sud Crne Gore. U ceo slučaj uključivao se i Savezni sud, koji je ukidao presude i jednih i drugih. Laušević je pušten na slobodu 1998. godine odlukom sudije Svetlane Vujanović. Ispostavilo se tada da je iza rešetaka proveo i više nego što je trebalo, a poznati glumac zatim je odleteo preko okeana u Ameriku 1999. godine. Dve godine kasnije, kazna mu je vraćena na 13 godina robije. On je to mogao da zna ali nije ni morao. Niko ga nije o tome obavestio jer je bio „nedostupan”.

Žarko je uhapšen sada i to, kažu, u Čikagu. Jedna verzija kaže da je čikaška policija privela Lauševića posle slučajne (???) provere dokumenata, dok je, prema drugoj priči, on uhapšen posle podnošenja zahteva za srpski pasoš u našem konzulatu.

S obzirom na to da je Laušević u vreme presuđenja bio prijavljen u Srbiji, Treći opštinski sud u Beogradu je 2002. godine dao naredbu za raspisivanje poternice koju je MUP odmah izdao. Ukoliko bude deportovan u Srbiju, kaznu će izdržavati u požarevačkom zatvoru. Pošto ima srpsko državljanstvo, on najverovatnije neće odavde biti izručen Crnoj Gori jer Srbija, sem kada je Hag u pitanju, ne izručuje svoje građane drugim državama.

Laušević se u Americi vrlo malo bavio glumom i jedva je sastavljao kraj s krajem. Poslednjih godina, pošto su mu istekla srpska dokumenta i američka viza, živeo je u ilegali, a radio je uglavnom kao fizički radnik na građevini, moler pa kažu i kao vozač kamiona. Bio je jedan od mnogobrojnih koji u ovoj zemlji živi „na crno” i strepi od imigrantske policije.

Žarko Laušević se ženio dva puta. Od prve supruge, s kojom ima sina i kćerku, razveo se po izlasku iz zatvora. Ubrzo potom oženio se opet i dobio kćerku.

Privatni život krio je od javnosti, s porodicom je živeo povučeno. U Americi se nije previše družio sa srpskim iseljenicima i bivšim kolegama, niti je posećivao tamošnje kafane. Navodno, Laušević je bio u stalnom strahu da će porodice ubijenih nauditi njemu i njegovoj porodici.

Naši listovi su pisali zimus da su mu u Njujork upućeni papiri s kojima može da zatraži novi pasoš Srbije. Tada se nagađalo da crnogorska vlast razmatra mogućnost da povuče poternicu za njim. On je, dok nije se desila ta kobna pucnjava, imao blistavu karijeru a u jugoslovenskoj kinematografiji za njega su bile rezervisane samo glavne uloge.

O. Milanović

[objavljeno: 05/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.