Laboratorija za razotkrivanje zločina

Izvor: Blic, 23.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laboratorija za razotkrivanje zločina

BEOGRAD - U hemijskoj laboratoriji Bezbednosno-informativne agencije, čija su vrata ekskluzivno otvorena ekipi „Blica”, četiri mlade hemičarke trenutno, po zahtevu Vrhovnog suda, veštače istovrsnost uzoraka zaplenjenog heroina.

- Veštači se heroin zaplenjen kod jednog ovisnika koji tvrdi da mu je nađena količina služila za ličnu upotrebu i poređenje sa drogom nađenom u njegovoj blizini, kako bi se dokazala namera prodaje - objašnjava Marina Neveščanin, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << načelnica Odeljenja hemije BIA. Hemijska laboratorija smeštena je u dvorištu sedišta BIA na Banjici. Svako odeljenje Instituta bezbednosti, elektrotronike, mašinstva i hemije, smešteno je u zasebnim zgradama. U Odeljenju hemije nalazi se i DNK laboratorija i odsek za ispitivanje radioaktivnih supstanci.

- Odeljenje hemije BIA čini tim hemičara, tehnologa, fizičara i molekularnih biologa koji su u istraživanjima svakodnevno izloženi opasnim materijama. Znanje stručnjaka ovog odeljenja pomaže operativnom radu pripadnika BIA u specifičnim situacijama - kaže načelnica Marina Neveščanin. Hemijska laboratorija tako je imala ključnu ulogu u otkrivanju ilegalne proizvodnje amfetamina u Staroj Pazovi, kojom je od 2001. do 2003. godine rukovodio uhapšeni doktor Milan Zarubica. Da se radi o „kuvanju” amfetamina bio je zaključak hemičara ove laboratorije još u toku operativnog rada, što je kasnije dokazano kroz kompletno veštačenje svih zaplenjenih materijala.

- Posebno smo ponosni na razotkrivanje ilegalne proizvodnje amfetamina u Vrčinu, gde smo postojanje sinteze utvrdili samo na osnovu prisustva karakterističnih nečistoća u izlaznom ventilu jednog od reaktora - kaže Marina Neveščanin. Laboratorija na čijem je ona čelu prva u Srbiji započela je rad na profilisanju sintetičkih droga odnosno na analizi pratećih nečistoća.

Odeljenje hemije čini tim stručnjaka različitih specijalnosti

- Na osnovu rezultata prvih istraživanja u toj oblasti, još 2004. godine tvrdili smo da u Srbiji postoji neotkriveni pogon za sintezu amfetamina koji radi po sličnom principu ilegalne laboratorije otkrivene u Vrčinu. Do tog zaključka došli smo analizirajuće zaplenjene tablete amfetamina koje izgledaju isto, imaju isti znak, ali se razlikuju u nečistoći - kaže načelnica Neveščanin. Ona navodi i da je zato najvažniji cilj stručnjaka ovog odeljenja da naučnim, operativnim radom uđu u strukturu stanja, sa kritičkim osvrtom koji dovodi do nove informacije i novog traga. Sve postupke stručnjaci ove laboratorije usvajaju i standardizuju u skladu sa preporukama svetskih stručnih asocijacija. Za veštačenje, kažu, dovoljne su i miligramske količine opasnih materija s kojima su stručnjaci ovog odeljenja suočeni: narkoticima, hemikalijama za proizvodnju sintetičkih droga, eksplozivima, ali i otrovima i radioaktivnim supstancama sa radioaktivnim materijalima.

Poseban deo ovog odeljenja je DNK laboratorija koja se bavi analizom bioloških tragova, kao što su krv, sperma, mokraća, kosti, dlake... Tri stručnjaka, Jasmina S. Ć., Julijana R. i Marija Đ. trenutno analiziraju stidnu dlaku - ključni dokaz potencijalnog slučaja silovanja.

„Veštačimo tragove nađene na mestima ubistva, silovanja... Analiziramo poreklo tragova, određivanje krvnih grupa, morfološki pregled dlake i analizu DNK molekula. Prvi i najvažniji korak, kažu one, jeste pregled materijala uzetog na mestu zločina i precizna detekcija bioloških tragova na njemu”.

U ovom koraku od presudnog značaja je iskustvo i znanje istraživača, dok kvalitet traga može da bude ograničavajući faktor u uspešnosti analize.

- Nemoguće je kao trag iskoristiti dlaku bez korena, materijal kontaminiran prisustvom buđi, tragove u kojima je usled starosti nastupila nekroza ćelija, prethodno tretirane tragove, ali i neadekvatno uzete tragove - kažu stručnjaci DNK laboratorije. Njihova analiza DNK profila ključna je da se neka osoba uključi ili isključi iz nekog zločina.

- Osim nuklearnog DNK molekula, u laboratorije se izvodi i analiza mitohondrijalnog DNK, koji se nasleđuje od majke, zbog čega je moguće utvrditi rodbinske veze individue. Ova analiza je najviše bitna u slučajevima kada se standardnim metodama sudske medicine ne može utvrditi identitet nastradalih - kažu stručnjaci. Dok na kompjuteru PCR metodom sklapaju DNK profil, rad ove tri devojke podseća na scene iz popularne televizijske serije „Mesto zločina”. Marina Neveščanin kaže da serije o radu forenzičara jesu realne po pitanju tehnologije, ali ne i po načinu nalaženja tragova.

- Savremene tehnološke mogućnosti su nesagledive, njihova zastupljenost u forenzičkim laboratorijama zavisi od finansija, ali ono što je najvažnije i nezamenljivo jeste čovek, čovek na mestu zločina, na prepoznavanju i selektovanju tragova, čovek u laboratoriji u procesu izolovanja i pripreme materijala, stručnjak koji na osnovu rezultata raznovrsnih analiza donosi zaključke. Zato je to posao samo za visokoobrazovane, znatiželjne, kreativne stručnjake stalno usmerene ka usavršavanju - kaže načelnica Neveščanin. Usavršavanje podrazumeva i stalne eksperimente. Poslednji izveden u DNK laboratoriji bio je uzimanje profila na dodir koji je trajao deset sekundi. Uspešan.



„Crna soba”


Soba poznata kao crna služi za merenje optičkih uređaja i proizvodnju operativno-tehničkih sredstva u video-tehnici.

- Nije tajna zašto je crna. Crn je sav nameštaj, zavese, da ne bi upadala svetlost spolja, ali i da se unutrašnja ne bi reflektovala. Inženjeri ove laboratorije kao uspeh navode razvijanje uređaja za noćno osmatranje, staklo koje se koristi u sobi za prepoznavanje, a poslednje veštačenje bila je slika osobe koja je sa bankomata sa lažnim karticama podizala novac.

Balistički tunel

Dva tunela od 25 i 200 metara služe za ispitivanje zaštitne opreme i materijala, ali i za druga balistička ispitivanja.

- Proveravamo deklarisane nivoe zaštite uvezenih proizvoda na dejstvo od zrna i na dejstvo raspsknutih mina. To su uglavnom proizvodi za MUP i Vojsku ali ispitujemo i neprobojnost stakla, otpornost čeličnih pregrada za vrata i sefove - kaže Mirjana C., šef ovog Odseka.

„Gluva soba"

U središtu laboratorije za ispitivanje radio tehnike nalazi se anehoidna soba obložena sunđerom, potpuno elektromagnetski izolovana.

- U ovoj laboratoriji ispitujemo antene za bežični prenos audio i video signala, merimo zračenje, jačinu, frekfenciju - kaže Ružica Ć., šef laboratorije.

„Gluva soba” služi za ispitivanje audio tehnike, svega što ima veze sa zvukom posebno mikrofona koje operativci BIA koriste za prisluškivanje... Inženjerku Draganu M. zatekli smo dok je na kompjuteru testirala jedan prislušni uređaj.



Gordan Perović, načelnik Instituta


Među kadrovima doktori i magistri

Institut bezbednosti bavi se projektovanjem i proizvodnjom svih vrsta operativno tehničkih sredstava i uređaja koje BIA koristi u svakodnevnom radu, ali i različitim vrstama ekspertiza i veštačenja - kaže za „Blic” načelnik Instituta Gordan Perović. On navodi da proizvode Instituta, osim BIA, koriste MUP i Vojska. Institut ima tri odeljenja: elektronike, mašinstva, u kojoj je odsek balistike, i hemije.

- Odeljenje elektronike bavi se informacionim tehnologijama, radio, audio i video tehnikom. U mašinskom odeljenju proizvode se specijalne konstrukcije za prislušne aparate, video i audio nadzor. U Odeljenju hemije postoji i štamparija i foto-laboratorija u kojima se veštače dokumenta. Svako istraživanje po pitanju falsifikata može da bude defanzivno, kada se branite od lažnih dokumenta, ali i ofanzivno, kada napadate, odnosno kada je nekom operativcu potrebna falsifikovana propusnica ili neki papir u operativnom radu - kaže načelnik Perović. On navodi i da na Institutu polovina zaposlenih ima završen fakultet, od kojih su 20 odsto magistri, a 10 odsto doktori nauka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.