Izvor: Glas javnosti, 13.Apr.2010, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti pred sudom 15. aprila

PRIŠTINA - Nastavak suđenja lideru pokreta "Samoopredeljenje" Aljbinu Kurtiju odložen je do 15. aprila kako bi novi advokat odbrane proučio predmet.

Kurti je optužen za učešće u grupi koja je izvršila krivično delo za ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, kao i za poziv na nasilje u vezi sa događajima iz februara 2007. godine kada su u protestima poginule dve osobe, a povređeno više od 80.

Više puta odlagano suđenje u Okružnom sudu nastavljeno je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bez optuženog Kurtija, koji se nije odazvao pozivu. Nastavak je bio moguć jer su advokat odbrane i lokalni sudija - član sudskog veća bili prisutni.

U zaštitu Kurtija ustale su 64 kosovske nevladine organizacije koje su formirale grupu za prikupljanje potpisa protiv suđenja lideru Samoopredeljenja koja je prikupila više od 175.000 potpisa. Pored Kosova potpisi su prikupljeni i u Makedoniji, Crnoj Gori, preševskoj dolini i Albaniji.

Kurtijev slučaj prošle nedelje razmatrala je i Skupština Kosova kojoj je predat zahtev 150.000 građana Kosova da se protiv lidera Samoopredeljenja prekine postupak. Na toj sednici koja je trajala oko šest časova nisu usvojeni zaključi.

Osim što se Kurti ne odaziva na pozive suda, poseban problem, zbog koga je suđenje više puta odlagano, predstavlja i to što nijedan od kosovskih advokata pod pritiskom javnosti i činjenice da ih Kurti ne priznaje ne prihvata da ga brani.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.