Krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja

Izvor: S media, 19.Apr.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja

Poreska policija saopštila je danas da je Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu podnela krivičnu prijavu protiv direktora privrednog društva "Figment" iz Novog Sada A.H. i vlasnika i direktora privrednog društva "Hamavemt" iz Petrovaradina Ž.N, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave i time oštetili budžet Srbije za oko 29 miliona dinara.

A.H. je, uz pomoć Ž.N, u nameri pribavljanja protivpravne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << imovinske koristi, zloupotrebom službenog položaja, u periodu od juna do septembra 2010.godine, obavio uvoz dobara iz Kine u vrednosti od oko 155 miliona dinara, sa iskazanim PDV-om sa pravom na odbitak u iznosu od oko 24 miliona dinara.

A.H. je u poslovnim knjigama prilikom sačinjavanja kalkulacije zavisnih troškova nabavke isključio razliku vrednosti dobara utvrđenu u ispravci carinskog organa i evidentirao vrednost uvezenih dobara od oko 52 miliona dinara sa iskazanim prethodnim PDV-om u iznosu od oko osam miliona dinara.

Novac od prodate robe na domaćem tržištu u iznosu od oko 104 miliona dinara A.H. nije uplatio na račun privrednog društva, već zadržao za sebe, a u poslovnim knjigama je, na osnovu lažnih faktura, prikazao da je dobra prodao po znatno nižim cenama od tržišnih ukupne vrednosti od oko 52 miliona dinara sa obračunatim PDV-om u iznosu od oko osam miliona dinara.

Time je nezakonito izbegao obračun i plaćanje PDV-a u iznosu od oko 16 miliona dinara i poreza na prihode od kapitala u iznosu od oko 13 miliona dinara, a protivpravno prisvojio imovinsku korist sebi ili trećim licima u iznosu od oko 132,5 miliona dinara.

Dačić: Rukovodstvo Metals banke proneverilo 10 miliona evra

Mrkonjić smenjuje uhapšenog Ilića!

Lažnom dokumentacijom podizali kredite

Ž.N. je u svojim poslovnim knjigama evidentirao lažne fakture o navodnoj nabavci dobara od privrednog društva "Figment", a zatim i sačinio lažne fakture o navodnoj isporuci dobara kupcu "Dracvet" iz Petrovaradina i na taj način A.H. omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi i utaju poreza.

Krivično delo falsifikovanje službene isprave A.H. je izvršio tako što je nadležnom poreskom organu dostavio poreske prijave sa lažnim podacima o obračunatom PDV-u na osnovu lažnih izlaznih faktura, u cilju umanjenja poreske obaveze, odnosno prikazivanja pretplate poreza i opredeljivanja za njegov povraćaj.

Tim radnjama prijavljeni su oštetili budžet Srbije za iznos od 28.784.698,62 dinara, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.