Izvor: B92, 24.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriminalna pozadina eksplozije?

Priština -- Dve osobe poginule, a 12 ih povređeno u eksploziji u Prištini. Portparol KPS-a kaže da je pozadina eksplozije u kriminalu.

Poginuli su Naim Murti iz Gnjilana i Pleurat Slamniku iz Prištine. U prvim izjavama albanski lideri odbacili su mogućnost da je incident povezan sa pregovorima o statusu Kosova. Kosovska policijska služba saopštila je da ne zna koji su motivi ekspolozije, ali da je najverovatnije reč o klasičnom kriminalnom delu. Mediji ovaj događaj dovode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vezu sa nedavnom pucnjavom na policajca u Prištini.

"Ovakve i ranije slučajeve smatramo izolovanim slučajevima, nezavisnim jedni od drugih. Dakle, radi se o kriminalnim slučajevima", rekao je portparol KPS-a Veton Elšani, navodeći da je istraga u toku.

"Ne želimo da spekulišemo ili prejudiciramo ništa, ali izgleda da se ovde više radi o kriminalitetu nego o političkom slučaju", rekao je on.

"Za sada ne možemo govoriti, nemamo neki element da bismo mogli reći šta stoji iza ove eksplozije. Takođe, jos nemamo potvrdu šta je uzrokovalo eksploziju", rekao je on.

"Nekoliko osoba smo već intervjuisali, građane-očevice, moguće svedoke, kao i one koji su ranjeni u eksploziji, dakle sve one za koje policija smatra da mogu dati potrebne informacije da bi imali sve elemente u vezi sa ovim slučajem", kaže on.

"Bezbednosna situacija na celoj teritoriji Kosova je za sada mirna i stabilna, imajući u vidu izbore koji se približavaju i razgovore koji se vode u vezi sa statusom Kosova", rekao je on.

Direktor Urgentnog centra Basri Lenjani kaže da se lekari bore za život Đeljalja Sinanija, koji je u kritičnom stanju zbog povreda glave, dok su ostali stabilno.

Lenjani je rekao da je, od dve preminule osobe, jedna bila bez znakova života kada je dovezena, dok je druga preminula usled teške povrede glave jedan sat od prijema.

U eksploziji je oštećeno desetak radnji u prištinskom Bulevaru Bila Klintona, a jedna zgrada se srušila. Policija je blokirala okolinu, a u istrazi učestvuju specijalne jedinice Kfora.

Obračun unutar podzemlja?

Iako zvaničnici ne navode imena mogućih počinilaca, izvori B92 navode da je prošlog meseca policija u tom tržnom centru pretražila jednu od prodavnica i uhapsila nekoliko Albanaca osumnjičenih su da umešani u nedavnu pucnjavu na policajca u Prištini.

Jedan od bosova prištinskog podzemlja, Enver Sekirača, vlasnik je više lokala u poslovnom centru koji je rano jutros pretrpeo najveće oštećenje. U tom centru se nalazilo njegovo sedište, što govori da iza eksplozije može stajati obračun unutar podzemlja.

Sekirača je, inače, već mesec dana gotovo nedostupan policiji, koja želi da ga ispita povodom ubistva policajca, koje je počinio jedan od njegovih ljudi.

Reakcije

Premijer Kosova Agim Čeku osudio je napad u Prištini i, kako prenose prištinski elektronski mediji, traži od policije da se maksimalno angažuje na rasvetljavanju tog kriminalnog akta. On je dodao da institucije Kosova neće dozvoliti da takvi akti dovedu u opasnost stabilnost na Kosovu.

"Borićemo se protiv kriminala do kraja. Oni koji se pokušavaju kriti od zakona, ranije ili kasnije suočiće se s pravdom", rekao je Čeku.

Napad je osudio i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Sejdiu je, kako prenose prištinski mediji, naveo da su takva kriminalna dela potpuno neprihvatljiva jer dovode u pitanje život građana, stvaraju nesigurnost i dovode u opasnost stabilnost zemlje.

"Kosovsko društvo treba da izoluje nalogodavce i izvršioce ovakvih dela i oni treba da budu dovedeni pred lice pravde", rekao je kosovski predsednik.

A portparol kosovske Vlade Avni Arifi tvrdi da napad nije povezan sa pregovorima o utvrđivanju statusa Kosova.

"Vlada Kosova se snažno protivi svakom aktu nasilja i osuđuje ovaj kriminalni čin u kome su nevini ljudi nastradali. Kosovska vlada nastavlja da se suprotstavlja kriminalu kako bi svim stanovnicima Kosova omogućila mirnije okruženje za život", rekao je on.

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis zabrinut je zbog eksplozije u Prištini.

"Smrtonosna eksplozija jutros u Prištini je uznemirujući događaj, čak i ako se za to u ovom trenutku ne zna razlog. Svi se nadamo da se ovaj incident neće pretvoriti u teroristički napad", naveo je Dejvis, a prenosi Savet Evrope.

Generalni sekretar SE je kazao da je siguran da vlasti na Kosovu istražuju uzroke eksplozije kao "hitnu situaciju". "U međuvremenu, ne bi trebalo da žurimo sa zaključcima", rekao je Teri Dejvis.

Reagovala je i Evropska komisija, koja žali zbog poginulih i povređenih u eksploziji bombe, istakavši da će "policija svakako istražiti uzroke ove eksplozije, koji nisu jasni".

"Treba zato sačekati dodatne informacije", izjavila je Kristina Nađ, portparolka evropskog komesara Olija Rena, koja je time odgovorila na pitanje novinara da li eksplozija u Prištini može "izbaciti iz sedla pregovore srpske i albanske strane" o Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.