Kriminalci ostaju bez stotinu stanova

Izvor: Blic, 14.Dec.2009, 06:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriminalci ostaju bez stotinu stanova

Više od sto stanova i trideset vozila označeno je kao imovina stečena kriminalom u dosadašnjih sedam finansijskih istraga primenjenih po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, kaže u intervjuu za „Blic” Aleksandar Milojević, načelnik Jedinice za finansijske istrage.

Na čelu ove jedinice ste od 1. juna. Da li su rezultati iz prethodnih šest meseci opravdali donošenje pomenutog zakona?

- Rezultati su prevazišli naša očekivanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali važnije, i očekivanja kriminalaca. Udarili smo u srž organizovanog kriminala, što pokazuje i postupak advokata koji su pokrenuli pitanje ustavnosti zakona. Mi smo zavukli ruku i u džep advokata koje kriminalci po oduzimanju imovine više ne mogu da plaćaju, a indirektno sprečavamo i korupciju u pravosuđu jer kada nema gotovog novca, nema ni podmićivanja.

Da li su po primeni zakona kriminalci našli nove metode za pranje novca kojima bi mogli da izbegnu istragu Jedinice?

- I dalje uglavnom kupuju nekretnine i luksuzne automobile. Dosadašnji predmeti bili su usmereni protiv osoba, koja su za krivična dela optužena u poslednjih dve-tri godine, kada nisu očekivali zakon, pa nisu ni prenosili imovinu na druge osobe. Nama je to olakšalo posao. U narednom periodu očekujem da ćemo se više baviti utvrđivanjem prelivanja prljavog novca u legalne tokove, preduzeća, kao i dokazivanjem porekla novca sa računa iz zemalja koje slove za poreske rajeve. Istrage će nas sigurno uskoro dovesti i do nekretnina na Azurnoj osobi, u Marbelji...

Da li je sef kriminalaca, šest meseci od formiranja Jedinice ostao prazan?

- Specijalnom tužilaštvu do sada smo predali sedam predmeta, koji su procesuirani oduzimanjem imovine. To je imovina Milorada Ulemeka, Bojana Stojičića, Darka Ercega, Dejana Popovca, Saše Đorđevića, Branislava Uskokovića i grupe iz „Gradske čistoće”. Pojedinačno, najviše je oduzeto od Uskokovića. Njemu je privremeno oduzeto 14 stanova na Vračaru i Voždovcu, a još šest je pod merom zabrane raspolaganja. Tužiocu je predat i izveštaj za pet preduzeća, koja su se vodila na Uskokovićeve ćerke i zetove, kao i privatizovana ciglana „Naša sloga” iz Kovina. Kao grupa, do sada je najbogatija bila tzv. đubretarska mafija. Nesrazmera između zakonitih prihoda i imovine kod njih je teška 50 stanova, 10 poslovnih prostora i garaža, 20 hektara zemlje, 13 vozila... Vredan je i plac u Šilerovoj, procenjen na milion i dvesta hiljada evra. Gotov novac okrivljenima je oduziman pri hapšenju, u pretresima. Taj novac je u depozitu suda, što nama olakšava posao za trajno oduzimanje. Kod okrivljenog Popovca tako je u kešu nađeno više od 200.000 evra.

Uspeli ste da u Švajcarskoj locirate račun Dragana Ignjatovića, na kome je milion evra?

- Dobili smo informaciju da je taj račun zamrznut. Naš sledeći potez je da putem međunarodne pravne pomoći obezbedimo da taj novac pripadne državi Srbiji.

Koliko trenutno vodite istraga?

- Ne možemo da podvučemo crtu jer imamo predmete u početnoj, završnoj fazi, na dopuni... Trenutno smo angažovani na dvadesetak slučajeva, stotinak predmeta je na čekanju, što zbog dopune, što zbog nedostatka ljudstva u Jedinici. Na dan kada smo počeli sa radom imali smo 240 predmeta jer je zakon na snagu stupio tri meseca ranije. Većinu smo vratili na doradu uz instrukciju policajcima na koje stvari da obrate pažnju kako bi se dokazala nesrazmera zakonite i nezakonito stečene imovine.

Teret dokazivanja zakonitog porekla imovine sada je na okrivljenom. Kako dokazuju tu zakonitost?

- Dešavalo se da okrivljeni i sa njim povezane osobe u postupku dokazivanja navodno zakonito stečene imovine ulaze u nova krivična dela, prikrivanja, falsifikovanja dokumenata, pranja novca" Svaki takav slučaj biće predmet istrage tužilaštva.

Šta će se desiti sa preduzećima za koje se dokaže da su u procesu privatizacije kupljena nezakonito stečenim novcem?

- Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom može da sklopi ugovor sa Agencijom za privatizaciju i da putem javnog konkursa proda preduzeće. Sigurno da zaposleni u toj firmi neće ostati bez posla.

Kako reaguje Jedinica u slučaju kada Sreten Jocić plati 300.000 evra kauciju za izlazak iz pritvora, a zatim na suđenju izjavi da živi od 600 evra mesečnih primanja?

- Nama to dovoljno govori o nesrazmeri njegovih primanja i imovine i stiče uslove za finansijsku istragu bankarskih računa u Srbiji i inostranstvu.

Neophodno kadrovsko pojačanje

Koliko ljudi radi u Jedinici?

- Sada tridesetak, a u naredne dve godine očekujemo angažovanje još 70 stručnjaka koji će raditi u celoj Srbiji. Osim manjka ljudi, trenutni problem nam je i elektronska nepovezanost državnih organa i institucija sa kojima sarađujemo, ali i neujednačenost postupanja tužilaštva i sudova po pitanju procedure za privremeno oduzimanje imovine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Stanovi stečeni kriminalom

Izvor: Capital.ba, 14.Dec.2009

BEOGRAD, Više od stotinu stanova i trideset vozila u Srbiji označeni su kao imovina stečena kriminalom u sedam dosadašnjih finansijskih istraga primijenjenih prema Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog djela, izjavio je načelnik Jedinice za finansijske istrage Aleksandar Milojević. 'U...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.