Krijumčarili Kineze

Izvor: Politika, 08.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krijumčarili Kineze

U jučerašnjoj akciji srpske policije, u saradnji sa kolegama iz regiona, uhapšeni Srbi, Albanci i strani državljani

Srpska policija, u saradnji sa policijskim službama u regionu, presekla je kanal za krijumčarenje kineskih državljana ka Evropskoj uniji i uhapsila deset osoba, među kojima i organizatora ove međunarodne kriminalne grupe, saopštio je MUP Srbije. Akcija policije, koja je trajala od oktobra prošle godine do juče, izvedena je uz koordinaciju Regionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << centra za borbu protiv prekograničnog kriminala u Bukureštu (SEKI).

Kanal za krijumčarenje kineskih državljana išao je preko teritorije Srbije, Makedonije i Grčke. Krijumčarsku mrežu činilo je više, međusobno povezanih, kriminalnih grupa u ovim zemljama. Kao organizatora kriminalne grupe koja je delovala u Srbiji, policija je označila Srđana V. (33) iz Vranja.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi, pored Srđana V. uhapšeni su Petar S. (42) iz Vranja, Dragan J. (49) iz Leskovca, Ljubisav P. (44), Nazir H. (31), Nazim M. (47) Zoran I. (44), iz opštine Preševo i Jianmin Z. (42) iz Republike Kine sa prijavljenim boravištem u Beogradu, Jianli Z. (36), državljanin Slovačke i Šaogen F. (38) iz Kine, sa odobrenim poslovnim boravkom u Pančevu.

Ova organizovana kriminalna grupa delovala je u dužem vremenskom periodu u Kini, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj, omogućivši nedozvoljeni prelazak državne granice, tranzit i boravak za više desetina državljana Kine.

Za rutu prebacivanja koja je vodila kroz Srbiju članovi grupe su, u zavisnosti od uloga i radnji koje su obavljali, „zarađivali” od 100 do 1.700 evra po ilegalnom migrantu. Kineski državljani su na teritoriju naše zemlje dolazili avionom preko Beograda sa kineskim poslovnim putnim ispravama, za koje nije potrebna viza za ulazak u Srbiju. Ilegalni migranti su zatim odmah nastavljali dalje ili su, radi ilegalnog odlaska ka zemljama EU, legalno boravili izvestan period u Srbiji.

Organizatori kriminalne grupe su ilegalnim migrantima obezbeđivali prihvat i privremeni smeštaj u Beogradu, Novom Sadu ili Pančevu. Iz ovih gradova su im organizovali prevoz do Preševa, sela Strezovce i Slavujevac, a potom nedozvoljen prelazak državne granice iz Srbije u Makedoniju i dalje u Grčku.

– Uspešna akcija hapšenja, koju je izvela Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, ukazuje na veoma bitne činjenice. Pre svega da je akcija rezultat zajedničkog delovanja srpske policije sa kolegama u regionu, uz koordinaciju SEKI centra u Bukureštu. Ova kriminalna grupa je u dužem vremenskom periodu krijumčarila kineske državljane iz Kine preko teritorije Srbije u zemlje Evropske unije, ostvarujući tako novčanu korist od više hiljada evra po svakom ilegalnom migrantu – rekao je Dačić.

On je dodao da su srpske policijske službe u regionu pratile te kriminalne aktivnosti.

– Kada je reč o ovoj kriminalnoj grupi, koja je delovala na jugu Srbije, važno je reći da su u jučerašnjoj akciji policije uhapšeni i Srbi i Albanci i strani državljani, kao i osobe koje su ovde dobile prijavljeni boravak, a dolaze iz drugih država. Ova akcija potvrđuje da, kada je reč o kriminalu, nema međunacionalnih razlika i granica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i naša policija vodiće i dalje beskompromisnu borbu protiv kriminala u kojoj nema nikakvih razlika po političkoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti – poručio je Dačić

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 09/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.